Return to site

2021 Küresel Güneş Enerjisi Kurulu Kapasite Ulusal Verileri

December 6, 2021

Dünya, benzeri görülmemiş bir oranda yenilenebilir enerjiyi benimsiyor ve güneş enerjisi en iyiler arasında.

2020'de küresel enerji talebi %4,5 azaldı Buna rağmen yenilenebilir enerji teknolojilerindeki ilerleme hala cesaret verici. Yenilenebilir enerji, her alanda güçlü bir büyüme gördü.Güneş enerjisi liderliği aldı.2020 yılında güneş enerjisi kurulu gücü 127GW, tarihteki en yüksek yıllık kapasite artışı.

2021'de çeşitli ülkelerde güneş enerjisi üretimi

Yukarıdaki infografik, güneş fotovoltaik (PV) ve konsantre güneş enerjisi kapasitesi dahil olmak üzere 2021'deki çeşitli ülkelerin güneş enerjisi kapasitesini haritalamak için Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'ndan (IRENA) alınan verileri kullanır.

Şekilden de görülebileceği gibi Çin, küresel kapasitenin %35'inden fazlası ile en büyük güneş enerjisi kurulu kapasitesine sahiptir. Daha da önemlisi, bu ülke hiçbir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Ayrıca, Çin'de geliştirilmekte olan rüzgar ve güneş projelerinin ölçeği de dünyanın en büyüğüdür ve bu da temiz enerji kapasitesini 400.000 MW daha artıracaktır.

İstatistiklere göre 2019 yılında Çinli şirketler dünyadaki polisilikon üretiminin %66'sını üretti. Ayrıca, güneş pillerinin dörtte üçünden fazlası ve küresel fotovoltaik modüllerin %72'si Çin'den geliyor.

Ve dünyanın en büyük 10 güneş enerjisi santralinden 5'i Çin'de.Bu verilere bakıldığında Çin'in en büyük toplam kurulu güce sahip olması şaşırtıcı değil.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri olduktan sonra, 2021'in ilk üç ayında Amerika Birleşik Devletleri 50.000 MW'lık bir fotovoltaik proje daha kurdu. Son zamanlarda, Amerika Birleşik Devletleri'nin fotovoltaik kapasitesi 100.000 MW'ı aştı. Son on yılda, Amerika Birleşik Devletleri'nde güneş enerjisinin yıllık ortalama büyüme oranı %42 idi, bu etkileyici. Güneş enerjisi yatırım vergi kredileri gibi politikalar, ev ve ticari güneş sistemleri için %26 vergi kredisi sağlayarak fotovoltaik endüstrisini ileriye taşıyor.

Sonra Avustralya'nın güneş enerjisi üretimi var. Çin'in sadece küçük bir parçası. Bununla birlikte, nüfus nispeten küçük, sadece 26 milyon olduğu için, kişi başına düşen ilk ülkeler arasında yer almaktadır. Avustralya'nın güneş radyasyonunun tüm kıtaların en yükseği olduğunu belirtmekte fayda var. Şu anda, Avustralya'daki hanelerin %30'undan fazlasında çatı güneş enerjisi fotovoltaik sistemleri bulunmaktadır.

Güneş enerjisi patlamasını ne yönlendiriyor?

Enerji geçişi, yenilenebilir enerjinin yükselişinde önemli bir faktördür, ancak güneş enerjisinin büyümesinin bir kısmı, zamanla fiyatının çok ucuz hale gelmesidir. Son on yılda, güneş enerjisinin maliyeti katlanarak azaldı ve şimdi en ucuz yeni enerji gücü kaynağı.

2010'dan bu yana, güneş enerjisi maliyeti %85 oranında düşerek kWh başına 0,28 ABD Dolarından 0,04 ABD Dolarına düştü. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, ölçek ekonomilerinin son on yılda maliyetlerde devam eden düşüşte en önemli faktör olduğunu söyledi. Başka bir deyişle, küresel olarak daha fazla güneş modülü kurulup üretildikçe, üretim daha ucuz ve daha verimli hale geldi.

Tedarik zinciri sorunları nedeniyle, bu yıl güneş enerjisinin maliyeti artıyor. Ancak darboğaz sorunu çözüldüğü için bu yükselişin geçici olması muhtemeldir.