Return to site

AB'nin Net Zero Industry Act kargaşaya neden oluyor, PV endüstrisi için iyi mi?

March 22, 2023

Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu, AB'de temiz teknolojilerin üretimini arttırmak ve AB'nin temiz enerji geçişine hazırlıklı olmasını sağlamak için Net Sıfır Sanayi Yasası'nı tanıttı. Bu makalenin amacı, okuyucularla bu tasarının yürürlüğe girmesinin fotovoltaik endüstrisi üzerinde bir etkisi olup olmayacağını tartışmaktır.

Net Zero Industry Act Taslağı yürürlüğe girdi

Avrupa Temel Hammaddeler Yasası ve elektrik piyasası tasarımı reformu önerileriyle birlikte Net Sıfır Sanayi Yasa Tasarısı, AB'nin yüksek konsantrasyonlu ithalata bağımlılığını azaltmak için net bir Avrupa çerçevesi ortaya koymaktadır. Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 koronavirüsünün tetiklediği enerji krizinden ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden çıkarılan derslerden yararlanarak, AB'nin temiz enerjiye geçiş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak üzere Avrupa'nın temiz enerji tedarik zincirinin dayanıklılığını artırmaya yardımcı olacaktır.

Önerilen mevzuat, güneş PV ve güneş termal, kara rüzgarı ve açık deniz yenilenebilir enerjileri, bataryalar ve depolama, ısı pompaları ve jeotermal enerji, yakıt hücreleri, karbon yakalama, kullanma ve depolama ve şebeke teknolojileri gibi sınıfının en iyisi olan bir dizi yakıt ve teknolojiyi kapsamaktadır. Mevzuatta tanımlanan ilgili teknolojiler stratejik desteğe ve %40 yerli üretim kriterine tabi olacaktır.
Bu teklifin açıklanmasının ardından, çoğu kişi bunun Avrupa'yı ana ihracat pazarı olarak kullanan Çinli PV ihracatçıları için yeni bir zorluk oluşturduğuna inanıyor. Son yıllarda Avrupa pazarı Çin'den yapılan PV ürünleri ithalatına bağımlı hale gelmiştir. Ancak 2022 rakamlarına bakıldığında, Avrupa pazarının Çin PV ürünlerine olan yüksek bağımlılığının azalmak yerine arttığı görülüyor.

PV üretim maliyetlerini düşürmek mi?

Tasarıya göre, Avrupa ülkeleri, insan gücü, hammadde, enerji ve çevre maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen, PV üretimindeki sermaye yatırımını genişletmeyi planlıyor, ancak AB hükümeti çok net bir tutumda ısrar ediyor. Fotovoltaik endüstrisi hem yukarı yönlü bir enerji endüstrisi hem de bir imalat endüstrisidir. Güneş PV modüllerinin ana hammaddesi silikon, yani yüksek saflıkta kuvars kumudur. Ancak, yüksek saflıkta kuvars kumunun üretim ve arıtma süreci zordur, teknoloji son derece gizlidir ve kıtlık durumundadır. Şu anda dünyada bağımsız olarak yüksek saflıkta kuvars kumu üretme kabiliyetine sahip sadece üç şirket bulunmaktadır. Bunlar ABD'li Unimin (Sibelco), Norveçli TQC ve China Quartz'dır.

Fotovoltaik ürünler için silikon sıkıntısı, yüksek saflıkta kuvars kumu sıkıntısına ve piyasa fiyatında artışa neden olmuştur. Net Sıfır Yasası'nın yürürlüğe girmesi Avrupa'daki PV üretimine ivme kazandırmıştır ve talep tarafındaki değişiklikler silikonun gelecekteki fiyatı üzerinde bir miktar risk yaratacaktır.
Üçüncü tip batarya için ise en son kalsiyum titanyum cevheri teknolojisi, hammadde ve maliyet fiyatları silikon bataryalardan daha ucuz olmasına rağmen, başvurulan patent sayısı açısından Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Almanya dünyada ilk beşte yer almaktadır. Buna ek olarak, Birleşik Krallık'taki Oxford PV, teknoloji geliştirme ve ticarileştirme konusunda öncülük etmektedir. Çin, kalsiyum-titanyum oksit hücrelerin bir numaralı üreticisidir. Dolayısıyla AB'nin bu alanda önemli bir teknolojik ve maliyet avantajı bulunmamaktadır.

Pazar kaymaları, Çin üretimi için artık avantaj yok mu?

Çin'in pazar payının kıyasıya savaş lideri olduğu PV endüstrisinin mevcut üretim manzarası. İstatistiklere göre, 2022'de Çin'in toplam silikon gofret, hücre, modül ve diğer ürün ihracatı art arda üç "on milyar" doları aşarak 2021'deki 28,4 milyar dolara kıyasla 51,25 milyar dolara ulaştı ve %80'den fazla bir sıçrama gösterdi. Bu tasarının temel amacı, bazı temiz endüstrilerin ithalata olan yüksek bağımlılığından kurtulmak ve AB'nin temiz enerji üretim kapasitesini güçlendirmektir. Bunun Çin PV endüstrisinin ihracatı üzerinde bir miktar etkisi olacaktır, ancak bu etki gecikmelidir ve ortaya çıkması biraz zaman alacaktır. Burada bu sürenin muhafazakar bir şekilde birkaç yıl sonra olacağı tahmin edilmektedir. Aynı zamanda AB'nin REPowerEU planının 2030 yılına kadar 600 GW'lık bir kümülatif PV kurulu kapasitesine ulaşma hedefini de yansıtmaktadır.

40'lık üretim kriterinin spesifik GW hedefinden daha doğru olmadığını ve AB'nin PV modül sektöründe yoğun ithalata dayanmaya devam etmesi ve Çin'in AB'nin en büyük güneş PV modülü tedarikçisi olmaya devam etmesi nedeniyle önerilen yasa tasarısının da spesifik önlemlerden yoksun olduğunu belirtmek gerekir. Özetle, PV üretiminin piyasa modeli kısa ve orta vadede fazla değişmeyecektir. Çin üretiminin maliyet avantajı hala güçlü ve Avrupa'daki dostlarımız hala Çinli üreticilerle istikrarlı bir şekilde çalışabilir.

Sektörde 15 yıllık deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak Maysun Solar'ın birçok ülkede ofisleri ve depoları bulunmaktadır ve birçok mükemmel kurulumcu ile uzun vadeli ilişkiler kurmuştur. En son modül teklifleri için veya PV ile ilgili sorularınızı sormak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.