Return to site

Güneş Pillerinin Avantajları ve Dezavantajları

September 10, 2021

"Güneşçipleri" veya "fotoseller" olarak da bilinen güneş pilleri,doğrudan elektrik üretmek için güneş ışığını kullanan fotoelektrik yarı iletkenlevhalardır. Belirli koşulları sağlayan ışıkla aydınlatıldığı sürece, bir döngüolduğunda anında voltaj çıkışı ve akım üretebilir. Fizikte buna fotovoltaik (Fotovoltaik, PVolarak kısaltılır) veya kısaca fotovoltaik denir. 

Güneş pilleri,ışık enerjisini fotoelektrik etki veya fotokimyasal etki yoluyla doğrudanelektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Fotoelektrik etki ile çalışankristal silikon güneş pilleri ana akım iken, fotokimyasal etki ile çalışan ince

film hücreli güneş pillerinin uygulanması henüz emekleme aşamasındadır. 

1. Güneş Pillerinin Avantajları 

1. Güneşenerjisi kaynakları tükenmez ve tükenmez.  

2. Yeşil ve çevrekoruma. Fotovoltaik enerji üretiminin kendisi yakıt gerektirmez, karbondioksit emisyonu içermez ve havayı kirletmez. Gürültü üretilmez.  

3. Geniş uygulama aralığı. Güneş enerjisi üretim sistemi, ışık alabildiği sürece kullanılabilir ve coğrafya, yükseklik gibi faktörlerle kısıtlanmaz.  

 4. Mekanik dönen parça yok, basit kullanım ve bakım, kararlı ve güvenilir çalışma. Bir güneş fotovoltaiksistemi seti güneşe sahip olduğu sürece, güneş pili modülleri elektrik üretecektir.Ayrıca, artık otomatik kontrol numarası kullanılmaktadır ve manuel çalıştırma temelde gereksizdir. 

5. Güneş pili üretimi için bol malzeme: Bol miktarda silikon malzeme rezervi vardır ve yer kabuğunun bolluğu oksijenden sonra ikinci sırada yer alır ve %26'ya kadar ulaşır. 

6. Uzun hizmet ömrü. Kristal silisyum güneş pillerinin ömrü 20-35yıl kadar uzun olabilir. Fotovoltaik enerji üretim sisteminde tasarım makul veseçim uygun olduğu sürece pil ömrü 10 yılı bulabilmektedir.  

7. Güneş pili modülü, basit bir yapıya, küçük boyutlu ve hafif, nakliye ve kurulum içinuygun ve kısa inşaat süresine sahiptir.  

 8. Güneş fotovoltaiksisteminin montajı kolaydır. Sistemin güneş pili dizisini vepil takımını oluşturmak içinbirkaç güneş pili modülü ve pil hücresi birleştirilir; invertörler ve kontrolörler de entegre edilebilir. Sistem büyük veya küçük olabilir ve genişletilmesison derece kolaydır.  

9. Enerji geri kazanım süresi kısa, yaklaşık 0.8-3.0 yıl; enerji takdir etkisi açıktır, yaklaşık 8-30 kez 

2. Güneş Pillerinin Dezavantajları 

1. Fotoelektrik dönüşüm oranı çok düşüktür, geniş bir alangereklidir ve maliyeti çok yüksektir. 

2. Çevre ve hava koşullarından büyük ölçüde etkilenir.