Return to site

Akıllı mikro şebeke tam olarak nedir?

May 8, 2023

Akıllı mikro şebeke kavramı son yıllarda popüler hale geldi, peki akıllı mikro şebeke tam olarak nedir? Bileşenleri nelerdir? Uygulama senaryoları nelerdir? Bununla ilgili sorularınız mutlaka vardır. Bu yazımızda hepsini sizler için açıklayacağız.

Her şeyden önce mikro şebeke kavramını anlamalıyız. Bir mikro şebeke, dağıtılmış bir güç kaynağı, bir yük (önemli, ayarlanabilir vb.) ve temel bir iç güç dengesini sağlayabilen bir güç kaynağı ve tüketim sistemi olan bir enerji yönetim sisteminden oluşur. Dağıtılmış güç kaynakları arasında dağıtılmış fotovoltaik, merkezi olmayan rüzgar enerjisi, gaz türbinleri, elektrokimyasal enerji depolama, süper kapasitörler vb. yer alır. Enerji yönetim sistemi izleme, koruma ve otomasyon cihazlarını içerir.

Mikro şebeke uygulama senaryoları:

Mikro şebeke, büyük insan grupları tarafından yaygın olarak kullanılabilecek bir güç kaynağı ve tüketim sistemi değildir. Esas olarak aşağıdaki uygulamalarda kullanılır
1. Kıyıdan uzak veya izole enerji ihtiyacı olan uzak bölgeler.

2. Şebekenin zayıf olduğu veya enerji maliyetlerinin yüksek olduğu bölgeler.

3. Enerji istikrarı ve kalitesine yüksek talep olan parklar.

Mikro şebekelerin özellikleri:

1.Mikro: Mikro şebeke gerilim seviyesi genellikle 35kV'un altındadır; sistem boyutu genellikle megawatt seviyesinde veya altındadır; son kullanıcılara bağlıdır, elektrik yerel olarak kullanılır.
2. Temiz: Mikro şebekenin güç kaynağı çoğunlukla temiz enerjidir.
3. Özerklik: Mikro şebeke temel olarak kendi kendini dengeleyebilir ve harici şebeke ile güç alışverişi genellikle toplam gücün %20'sini aşmaz.
4. Dostane: Mikro şebeke, şebekeyi destekleyebilir ve kullanıcılara yüksek kaliteli ve güvenilir güç sağlayabilir ve şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız modlar arasında sorunsuz geçiş yapabilir.

Mikro şebeke çalışma modları:

1. Şebekeye bağlı mod, yani mikro şebeke sistemi güç alışverişi için şebekeye bağlanır.
2. Mikro şebeke sisteminin dahili enerji öz dengelemesini gerçekleştirdiği şebeke dışı mod.
3. Mikro şebeke alanının bağlantı anında şebekeye bağlandığı veya şebekeden ayrıldığı geçici anahtarlama modu, sistemin geçici anahtarlamanın neden olduğu bozuklukları azaltması ve frekans ve voltaj kararlılığını sağlaması gerekir.

Mikro şebekeler için teknolojiler:

1. Enerji depolama
Enerji depolama, mikro şebekenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Mikro şebekede zirveleri kesmek ve vadileri doldurmak için bir rol oynar ve aralıklı enerji kullanımının verimliliğini büyük ölçüde artırır. Mevcut enerji depolama esas olarak pil enerji depolama, volan enerji depolama, süper iletken manyetik enerji depolama, süper kapasitör enerji depolama, mevcut daha olgun enerji depolama teknolojisi kurşun-asit pillerdir, ancak kısa ömür ve kurşun kirliliği sorunları vardır, yüksek enerji depolamanın geleceği, düşük maliyetli, yüksek kaliteli performans grafen pil pazarı enerji depolama endüstrisine bahar getirecektir. Enerji depolama teknolojisi şu anda yüksek bir maliyetle gelişiyor, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu teknolojiye saldırıyor, ancak hepsinin ortak bir amacı var, yani "düşük maliyet + yüksek enerji depolama" elde etmek.

2. Şebeke sevk sistemi
Geleneksel şebeke sevk sistemlerinin aksine, akıllı mikro şebeke sevk sistemleri, farklı enerji kaynaklarının doğrudan tamamlayıcı ikame edilebilirliğinden tam olarak yararlanabilen yatay, çoklu enerji tamamlayıcı ve optimum sevk teknolojileridir. Farklı enerji türleri değiş tokuş edilebilir. Her bir enerji türü, optimum enerji kullanım verimliliğine ulaşmak için her bir kaynak-depolama-yük bağlantısında hiyerarşik ve düzenli bir şekilde kademeli olarak optimum şekilde dağıtılır.
3. Koruma teknolojisi:
Akıllı mikro-şebekede birden fazla güç kaynağı ve birden fazla yük vardır ve bu güç kaynaklarının düzenlenmesi, anahtarlanması ve kontrolü mikro-şebeke kontrol merkezi tarafından yapılır. Mikro şebeke kontrol merkezi, her bir yeni enerji üretim sisteminin, enerji depolama sisteminin ve yükün güç parametrelerini, anahtarlama durumunu ve güç kalitesi ile enerji parametrelerini izlemenin yanı sıra enerji tasarrufu ve güç kalitesi iyileştirmesi de gerçekleştirir.

Maysun Soar, sektörde 15 yıllık deneyime sahip uzman bir fotovoltaik modül üreticisidir ve size mükemmel ürünler ve sorunlarla başa çıkma konusunda deneyim sağlayabilir. Lütfen butona tıklayarak bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Siz de beğenebilirsiniz: