Return to site

Bazı ülkelerde kullanılmış PV paneller nereye gitmeli?

May 6, 2023
Günümüzde, PV işi güçlü bir şekilde gelişirken, PV modüllerinin geri dönüşüm işi de giderek olgunlaşmaktadır. Malzeme bileşimi açısından bakıldığında, kullanılmış güneş panelleri geri dönüşüm için büyük bir değere sahiptir, bu da yaşam döngüsü boyunca gerçekten yeşil bir PV enerji üretimine ulaşmaya yardımcı olur ve böylece güneş enerjisi endüstrisinin sürdürülebilir gelişimini teşvik eder.
Elektrik santrallerinden geri kazanılan hücrelerle başa çıkmanın genellikle iki yolu vardır: birincisi, ikincil kullanım elde etmek için iyi korunmuş modülleri yeniden satmak (ihraç etmek) ve ikincisi, daha fazla kullanılamayan modülleri sökmek ve hammaddeleri doğrudan geri dönüştürmektir.

Güneş panellerinin geri dönüşümü neden gerekli?

AB PV CYCLE kuruluşu tarafından yapılan bir çalışmaya göre, kullanılmış PV modüllerinin toplam ağırlığının yaklaşık %70'ini cam, yaklaşık %18'ini alüminyum malzeme ve yaklaşık %4'ünü yarı iletken malzeme oluşturmaktadır. Kullanılmış PV modüllerinin geri dönüşümü sayesinde, özellikle yarı iletken malzemelerin %4'ünü oluşturan gümüş, tellür, indiyum ve galyum için nadir metallerin, camın, alüminyumun ve yarı iletkenlerin geri dönüşümü sağlanabilir. Geri kazanılan nadir metaller, işlenmemiş kaynakların çıkarılmasını azaltmak, kaynak çıkarma enerji tüketimini azaltmak ve ekolojik çevre üzerindeki etkiyi azaltmak için diğer ileri teknolojilerde de kullanılabilir. Mevcut geri dönüşüm teknolojileri ile %96'ya varan PV modül geri kazanım oranları elde edilebilmektedir. Gelecekte, teknoloji geliştikçe geri dönüşüm oranları da yükselecektir.
Rystad Energy, 2035 yılına kadar PV geri dönüşüm endüstrisinin 2020 yılında kurulan PV panellerinin malzeme talebini karşılamak için gereken polisilikonun %8'ini, alüminyumun %11'ini, bakırın %2'sini ve gümüşün %21'ini tedarik edebileceğini tahmin etmektedir.

Ulusal PV geri dönüşüm politikaları

Son yıllarda, PV modüllerinin geri dönüşümü için çeşitli ulusal politikalar uygulamaya konulmuştur.
AB, 2007 yılında, kullanımdan kaldırılan kristal silikon fotovoltaik modüllerin geri kazanımı ve geri dönüşümüne adanmış bir kuruluş olan PV CYCLE'ı kurmuş ve lojistik ve nakliye şirketleri gibi ortaklarla bir geri dönüşüm ağı oluşturmuştur. Kuruluş, 2010 yılında faaliyete geçmesinden bu yana 60.000 tondan fazla emekli kristal silikon PV modülü toplamış ve işlemiştir.
2023 yılının başlarında Kore hükümeti yeni bir güneş modülü geri dönüşüm programını onayladı. Program, güneş enerjisi ekipmanı üreticilerini modülleri yeniden kullanmaya teşvik etmeyi ve ekosistemi korumak için tehlikeli maddelerin kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Hollanda hükümeti kısa bir süre önce, atık PV modüllerindeki keskin artışa yanıt olarak 1 Temmuz 2023'ten itibaren PV modülleri için geri dönüşüm ücretini artıracağını duyurdu. Yerel müşterilere güneş paneli satan Hollandalı ithalatçılar, güneş panellerinin geri dönüşümü için ton başına alınan mevcut 6,50 €'ya kıyasla ton başına 40 € (42,50 $) geri dönüşüm ücreti ödemek zorunda kalacaklar.
2018'den bu yana, Almanya'da hizmet dışı bırakılan PV modüllerinin yönetimi, daha önce AB tarafından yayınlanan WEEE Direktifinin gerekliliklerine uygun olan "Elektrogesetz" veya "ElektroG" yasası tarafından yönetilmektedir. Bu, hizmet dışı bırakılan PV modülleri için %85'lik bir geri dönüşüm oranı ve geri kazanılan malzemeler için %80'lik bir geri dönüşüm oranı gerektirmektedir. Buna ek olarak, farklı senaryolardaki hizmet dışı bırakılan modüller belirli hizmet dışı bırakma süreçlerine tabidir.

Mevcut geri dönüşüm teknolojileri

Şu anda mevcut olan ana teknolojiler fiziksel, piroliz ve kimyasaldır:
1) Fiziksel yöntemin avantajları düşük maliyet ve işlemin basitliğidir; dezavantajları ise geri kazanım oranının yüksek olmaması, güneş pilindeki metal malzemenin geri kazanılamaması ve geri kazanılan malzemenin saflığının yüksek olmamasıdır.
2) Piroliz, düşük maliyet, yüksek geri kazanım oranı ve güneş pillerinden metalleri geri kazanmak için havayla yakma avantajına sahiptir; ancak pirolizin çevreyi kirleten ve daha sonra arıtma gerektiren zararlı gazlar üretmesi dezavantajıdır.
3) Trikloretilen çözücüleri kullanan kimyasal yöntemler yüksek geri kazanım oranları ve geri kazanılan malzemenin bütünlüğü avantajına sahiptir; ancak dezavantajı yüksek maliyettir.
Çok sayıda PV modülünün atılmasından önce hala zaman vardır ve emekli PV modülleri için geri dönüşüm teknolojisine yönelik araştırmaların uygun maliyetli ve verimli teknolojiler bulmak için araştırılmaya devam edilmesi gerekmektedir.

Maysun Solar, 15 yıllık uzmanlığa sahip bir PV modül üreticisi olarak size kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.

Siz de beğenebilirsiniz