Return to site

Bir fotovoltaik sistemin DC/AC oranı nedir?

April 12, 2023

Bir fotovoltaik sistem tasarlanırken, eğim açısı, azimut, modül aralığı, kapasite oranı ve diğer ekipman teknik parametreleri gibi birçok teknik parametrenin göz önünde bulundurulması gerekir; bunlardan kapasite oranı dikkate alınması gereken bir parametredir. Makul bir kapasite oranı sadece ekipmanın en iyi şekilde çalışmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda PV sisteminin yatırım ve maliyet geri kazanımı ile doğrudan ilişkili olan modüllerin kullanım oranını da sağlar.

Kapasite oranı nedir?

Kapasite oranı, bir PV tesisindeki modül gücünün invertörün nominal çıkış gücüne oranıdır. Bir PV sistemi 1:1 kapasite oranıyla tasarlanmışsa, ancak ışık koşulları ve sıcaklık nedeniyle, PV modülleri çoğu zaman nominal güçlerine ulaşmaz ve invertör temelde tam kapasitede çalışmaz, bu da çoğu zaman boşa harcanır. Mevcut aşırı eşleştirme tasarımı genellikle PV sisteminin genel kullanım oranını iyileştirmek, sistemin güç maliyetini düşürmek ve geliri artırmak için etkili bir araç olarak kullanılır.

Kapasite oranını etkileyen faktörler

Kapasite tahsis oranını etkileyen birçok faktör vardır, bunlar arasında şunlar yer alır

  • yetersiz ışınlama yoğunluğu
  • yüksek ortam sıcaklıkları
  • lekeler ve toz kararması
  • modül oryantasyonu gün boyunca optimal değildir (izleme braketleri daha az etkilidir)
  • modül güç düşüşü
  • Dizeler içinde ve arasında eşleşme kayıpları

Kapasite eşleştirme oranını hesaplama ilkeleri nelerdir?

Farklı ilkelere göre üç kategori tolerans oranı vardır. Birinci kategori eksik tahsis, yani inverter modülü tarafının kapasitesinin inverterin nominal kapasitesinden düşük olması; ikinci kategori telafi edici aşırı tahsis, burada sistem kapasite oranı sistemin güç sınırlaması yaşamayacağı ilkesine dayanarak artırılır; üçüncü kategori aktif aşırı tahsis, burada sistem kapasite oranı sistem LCOE'sinin en düşük olduğu ilkesine dayanarak artırılır, çünkü inverter güç sınırlaması yaşayacaktır, sistem bir miktar enerji kaybedecektir, ancak birleşik yatırım ve çıktı sistemin en düşük kWh maliyetiyle sonuçlanacaktır. Elektrik maliyeti en aza indirilecektir. Modüllerin ve invertörlerin kapasite oranındaki ılımlı bir artış sadece invertörün kullanım oranını iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda tesisin ekonomik verimliliğini de artıracaktır. Maysun'un 'Elektrik maliyeti nasıl hesaplanır' yazısını okuyun.

Aşırı eşleşmenin ana nedeni, PV modüllerinin gerçek çalışma sırasında istenen tepe gücüne ulaşamamasıdır.

Aşırı eşleştirmenin avantajları

Sistem yatırım maliyetlerini düşürmek ve yatırım getirilerini artırmak, FV tesis sistem tasarımı ve optimizasyonunun ana hedeflerinden biridir. Yüksek aşırı eşleşme, DC güç donanımını üstlenme yeteneği ve uzun süreler boyunca ısıyı dağıtma yeteneği gibi invertör için yüksek gereksinimler gerektirir. Maysun'un "İnverter seçimi ve kurulumu" derlemesini okuyabilirsiniz

  1. Işık eksikliğini telafi edebilir, sıcaklık, toz, modül zayıflaması vb. nedenlerle oluşan güç kaybını azaltabilir. PV tesisinin nominal çıkış gücüne ulaşmasını sağlayabilir ve şebekeye istikrarlı güç sağlayabilir.
  2. İnvertör sabah ve akşam saatlerinde daha uzun süre çalışabilir. İnvertörün çalışabilmesi için DC giriş gücünün başlatma eşiğine ulaşması gerekir. Bu nedenle, aynı güneş ışığı yoğunluğu altında, kapasite oranının artırılması PV modüllerinin daha yüksek güç üretmesini sağlayabilir, invertör daha erken başlar ve daha geç durur, güç üretim süresi daha uzundur ve yerel ışık kaynakları daha iyi kullanılabilir.
  3. İnvertörlerin, yerinde güçlendiricilerin, güç dağıtım ve trafo merkezi ekipmanlarının kullanım oranının iyileştirilmesi, kamu hizmetlerinin yatırım maliyetinin seyreltilmesi, proje maliyetinin önemli ölçüde azaltılması ve enerji üretim maliyetinin düşürülmesi.

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.