Return to site

Birçok Avrupa ülkesi, aralarında temiz enerjinin de bulunduğu ek kâr vergileri alacak!

December 30, 2022

AB, yüksek enerji ve elektrik fiyatlarından etkilenen Avrupa ülkelerinin zararını, büyük karlar elde eden enerji şirketlerine ek bir kar vergisi (Windfall Tax) uygulayarak karşılamayı planlıyor. Avrupa Komisyonu, ek kar vergisi planının üye ülkelerdeki hanehalklarının enerjiyle ilgili maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olmak veya hanehalklarına yönelik enerji sübvansiyonları için 25 milyar Avro toplayacağını söyledi.

Ek kâr vergisi Avrupa'da sık görülen bir olgudu

Birçok Avrupa ülkesi bu yıl yüksek enerji faturalarıyla mücadele etmek için ek kar vergisi vergileri açıkladı veya önerdi.

- 17 Kasım'da Birleşik Krallık, Ek Kar Vergisi'nin %25'ten %35'e çıkarıldığını ve Mart 2028 sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Birleşik Krallık hükümeti ayrıca, enerji santralleri tarafından elde edilen fazla getirilere uygulanan ve nükleer, yenilenebilir ve biyokütle kaynaklarından elektrik üreten şirketlerden alınan geçici bir vergi hükmü olan %45'lik bir jeneratör vergisi getirmiştir.

- Alman Maliye Bakanlığı Kasım ayı sonunda, enerji şirketleri ile petrol, gaz, kömür ve rafineri sektörlerindeki tüm şirketlere yıl sonuna kadar %33 oranında aşırı kâr vergisi uygulanacağını açıkladı. Buna ek olarak Almanya, enerji üretim şirketlerinin aşırı karlarına %90 oranında ek vergi uygulamayı planlamaktadır.

- Avusturya ayrıca bu yıl ve önümüzdeki yıl enerji şirketlerinin fazla karlarına %40'a varan bir vergi getirmeyi planlıyor. Şirketin yenilenebilir enerjiye yatırım yaptığını kanıtlaması halinde vergi oranı %40'tan %33'e düşürülecektir.

- İtalyan hükümetinin 2023 bütçe taslağı, ülkenin önümüzdeki yıl enerji şirketleri tarafından beyan edilen ekstra gelire bir defaya mahsus %50 fazla kar vergisi uygulamayı planladığını gösteriyor.

Eksik istatistiklere göre, aralarında Almanya, İngiltere, İspanya, Macaristan, Finlandiya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Avusturya ve diğerlerinin de bulunduğu 15 Avrupa ülkesi ve bölgesi şu ana kadar ek kâr vergisi politikaları açıklamış, önermiş ya da uygulamaya koymuştur.

Ek kazanç vergisi ne anlama geliyor?

Ek kar vergisinin amacının iki yönlü olduğu söyleniyor: birincisi, enerji dışı işletmeleri sübvanse edecek ve tüketicilerin enerji faturaları sorununu hafifletecek; ikincisi, enerji krizi herkesi ve her işletmeyi doğrudan etkiliyor ve hükümetler bunu yönetmek için devreye girmeli.

Ek bir kar vergisi hükümetler için bir miktar gelir yaratacaktır. Almanya Maliye Bakanlığı'nın ek kar vergisi önerisinin Alman hükümetine 1 milyar ila 3 milyar Avro arasında ek gelir getirmesi beklenirken; İngiltere ek kar vergisi yoluyla 40 milyar Sterlin gelir elde edecek; İtalya'nın ise bu vergi yoluyla yaklaşık 2.565 milyar Avro gelir elde etmesi bekleniyor.

Birçok şirket bu ek kar vergisinin krizin ötesinde de devam edeceğinden korkuyor. Enerji şirketleri için, ek bir kar vergisinin uygulanması, yatırımlarını genişletme konusundaki güvenlerini ve ek enerji kaynakları bulma konusundaki isteklerini zayıflatabilir. Uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında AB, enerji şirketlerinin dönüşümünü ve iyileştirilmesini teşvik etmeli, fosil enerji ve doğal gaza olan aşırı bağımlılıklarını azaltmalı ve yeni yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmelidir.

Avrupa Komisyonu daha önce üye devletlerin düşük maliyetli elektrik üretim şirketlerinin gelirlerini 180 €/MWh ile sınırlandırmasını ve petrol, gaz, kömür ve rafineri sektörlerinden elde edilen fazla karlara en az %33 oranında vergi uygulanmasını önermişti.

Hala fotovoltaik panel satın alabilir miyiz?

Enerji krizi giderek kötüleşiyor ve elektriğin fiyatı artıyor, ancak elektrik operatörleri bu enerji krizinin en büyük yararlanıcıları haline gelirken, sıradan sakinler en büyük kurbanlar oluyor. Bu nedenle hükümetler, geniş bir kamuoyu desteği ile karlar üzerinden ek vergi alınması için bastırıyor.

Fotovoltaik güneş panellerinin kurulumu şüphesiz en iyi seçenektir. Ayrıca, kullanamadığınız elektriğin devlete satılabilmesi için aküler de kurabilirsiniz.

Maysun Solar ile ürünlerimizin ucuz ürünler olmadığını, güvenebileceğiniz uzun vadeli bir çözümü temsil ettiğini vurgulamak için 15 yıllık ürün garantisi ve 25 yıla kadar performans garantisi sunuyoruz.

Hava koşulları, binalar ve teknolojiler evrensel olmayıp yerden yere değişiklik gösterdiğinden, evinizin çatısının özel koşullarına uygun bir sistem çözümü için size yerinde uzman yardımı sağlayabilecek bölgesel uzmanlara güveniyoruz.

Çeşitli ulusal bölgelerde ofislerimiz, depolarımız var ve size en yakın lojistik merkezinden fotovoltaik paneller göndereceğiz, şimdi WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçin ve bir fiyat teklifi alın.