Return to site

Bunu iyi yapmak PV enerji üretimini %5-30 oranında artırabilir

January 4, 2023

Fotovoltaik enerji santralleri birçok hanenin tercihi haline gelmiştir. Güneş enerjisi kullanmak yalnızca çevrenin korunmasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda ev enerji faturalarında da önemli ölçüde tasarruf sağlar. Bir PV tesisinin faydalarını nasıl daha da ileri götürebilirsiniz? Örneğin, daha fazla elektrik üreterek. Ortalama bir PV sahibi için, rutin bakım dikkatli bir şekilde yapıldığı sürece, PV güç istasyonunuz %5-%30 daha fazla elektrik üretebilir!

Kirletici maddelerin temizlenmesi

Genel olarak PV modüllerinin ömrü yaklaşık 25 yıldır. Modül panellerinin kuş pislikleri, yapraklar ve diğer örtücülerden düzenli olarak temizlenmesi, güneş ışığına maksimum düzeyde maruz kalmasını sağlayacaktır. Genellikle temizliği seviyorsanız ve enerji üretimi için yüksek gereksinimleriniz varsa, modülleri kendiniz de temizleyebilirsiniz, ancak aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir.
1. Genellikle modüllerinizi sabah veya öğleden sonra geç saatlerde temizlemeyi tercih edin. Temizlik yaparken çatının kenarından 1 metreden daha az mesafede durmayın.
2. Modülleri temizlemeden önce, anormal güç çıkışı için izleme kayıtlarını kontrol edin, sızıntıya neden olup olmadığını analiz edin ve bağlantı hatlarını ve ilgili bileşenleri hasar ve yapışma açısından kontrol edin.
3. Bileşenleri temizleyen personel, sıyrılma ve yaralanmaları önlemek için uygun iş kıyafetleri giymeli ve şapka takmalıdır. Kancalar, kayışlar, iplikler ve çekişe neden olabilecek diğer parçalar giysi veya aletler üzerinde bulunmamalıdır.
4. PV modüllerinin şiddetli rüzgar, şiddetli yağmur, fırtına veya yoğun kar gibi meteorolojik koşullar altında temizlenmesi kesinlikle yasaktır. Paneller çok sıcakken durulama veya soğuk suyla durulama yoluyla kış temizliğinden kaçınılmalıdır.
5. PV modüllerini silmek için sert ve keskin aletler veya aşındırıcı çözücüler ve alkali organik çözücüler kullanmak ve modül bağlantı kutularına, kablo köprülerine, akım dönüştürücülere ve diğer ekipmanlara temizleme suyu püskürtmek kesinlikle yasaktır.

Modüllerin ve montaj parçalarının bakımı

1. PV modülünün yüzeyi temiz tutulmalıdır. PV modülünü silmek için kuru veya nemli yumuşak ve temiz bir bez kullanılmalıdır ve PV modülünü silmek için aşındırıcı çözücüler veya sert nesnelerin kullanılması kesinlikle yasaktır. PV modülü 200W/㎡'den daha düşük bir ışınımda temizlenmelidir ve modülü temizlemek için modülle arasında büyük sıcaklık farkı olan sıvıların kullanılması tavsiye edilmez.
2. PV modülleri üzerindeki şarjlı uyarı işaretlerini kaybetmeyin.
3. PV modülleri düzenli olarak incelenmeli ve aşağıdaki sorunlar tespit edilirse derhal ayarlanmalı veya değiştirilmelidir.
-- Ezilmiş camlı PV modülleri, yanmış arka kaplamalar, görünür renk değişiklikleri.
-- PV modülünde modülün kenarı ile veya herhangi bir devre arasında bir bağlantı kanalı oluşturan hava kabarcıklarının varlığı.
-- Bozulmuş, bükülmüş, çatlamış veya yanmış, terminalleri iyi temas etmeyen PV modül bağlantı kutuları.
4. Metal çerçeveli PV modülleri için, çerçeve ve braket, aralarında 4Ω'dan fazla olmayan bir temas direnci ile iyi bir şekilde entegre edilmeli ve çerçeve sağlam bir şekilde topraklanmalıdır.
5. Aynı güneş radyasyonu yoğunluğu koşulları altında aynı DC akım emiciye bağlı her bir PV modül dizisinin giriş akımını ölçmek için bir DC pens ampermetre kullanın ve sapma %5'i geçmemelidir.

Lavabo kutusunun bakımı

1. DC barada deformasyon, pas, su sızıntısı, toz birikmesi olmamalı, kutunun dış yüzeyindeki güvenlik uyarı işaretleri eksiksiz ve hasarsız olmalı, kutu üzerindeki su geçirmez kilit esnek bir şekilde açılıp kapanabilmelidir.
2. DC bara içindeki terminaller gevşek veya aşınmış olmamalıdır.
3. DC baradaki yüksek voltajlı DC sigortanın özellikleri tasarım hükümlerine uygun olmalıdır.
4. DC çıkış barasının pozitif kutbunun toprağa ve negatif kutbunun toprağa yalıtım direnci 2 megohm'dan büyük olmalıdır.
5. DC çıkış barası, kesme işlevi esnek ve güvenilir olması gereken bir DC devre kesici ile donatılmıştır.
DC barasındaki yıldırım koruyucu etkili olmalıdır.

İnverterin bakımı

1. İnverterin yapısı ve elektrik bağlantıları sağlam tutulmalı, paslanma, toz birikmesi vb. olmamalıdır. 2. Isı yayma ortamı iyi olmalı ve inverter çalışırken büyük titreşim ve anormal gürültü olmamalıdır.
2. İnverter üzerindeki uyarı işaretleri eksiksiz ve hasarsız olmalıdır.
3. İnverterdeki modüllerin, reaktörlerin ve transformatörlerin soğutma fanları sıcaklığa göre kendiliğinden başlayıp durmalı ve soğutma fanları çalışırken büyük titreşim ve anormal gürültü olmamalıdır.
4. AC çıkış tarafı (şebeke tarafı) devre kesicisini periyodik olarak bir kez ayırın ve inverter şebekeye güç beslemesini derhal durdurmalıdır.
5. İnverterdeki DC bara kondansatörünün sıcaklığı çok yüksekse veya hizmet ömrünü aşıyorsa, zamanında değiştirilmelidir.

Kabloların bakımı

1. Kablonun ekipmanın giriş ve çıkışındaki kısmı sağlam bir şekilde kapatılmalı, çapı 10 mm'den büyük bir delik olmamalı, aksi takdirde yangın tıkayıcı bir çamur duvar ile kapatılmalıdır.
2. Kablo koruma çelik borusunun ağzında delikler, çatlaklar ve önemli pürüzler olmamalı, iç duvar pürüzsüz olmalı, metal kablo borusu ciddi şekilde paslanmamalı, çapak, sert cisimler, çöp olmamalı, çapak varsa hafifçe törpülenmeli ve kablo kılıfı ile sarılmalı ve sıkıca bağlanmalıdır.
3. Doğrudan gömülü kablo hattı boyunca kazıklar sağlam olmalı, yolun yakınında zeminde kazı yapılmamalı, yol boyunca zeminde ağır nesneler, inşaat malzemeleri ve geçici tesis yığınları olmadığından emin olunmalı, aşındırıcı maddeler boşaltılmamalı ve açıkta kalan topraklama kablosu koruma tesislerinin sağlam olduğundan emin olunmalıdır.
4. Kablo kanalının veya kablo kuyusunun kapağının sağlam olduğundan emin olun, kanalda su veya döküntü olmamalı, kanaldaki desteğin sağlam olduğundan emin olun, pas, gevşek fenomen olmamalı, zırhlı kablonun ve zırhın dış kaplaması ciddi şekilde paslanmamalıdır.
5. Yan yana döşenen birden fazla kabloda, kablonun zayıf temas nedeniyle bağlantı noktasını yakmasını önlemek için akım dağılımını ve kablonun dış yüzeyinin sıcaklığını kontrol edin.

Aşırı hava koşullarında bakım

1. Yağmur atlamasıyla karşılaşırsanız, terminallerin sıkı olmaması mümkündür. Bu tür bir durum meydana gelirse, yağmur geçtikten sonra bununla ilgilenmeli, terminalleri sarmak için yalıtım bandı kullanmalı ve ardından atıp atmadığını gözlemlemelisiniz, atma olayı devam ederse, bakım merkezine veya yerel elektrik yönetim istasyonuna bildirmelisiniz.
2. Gök gürültülü fırtınalar sırasında, elektrikli ekipmanın zarar görmesini önlemek için sayacın altındaki hava anahtarı kapatılmalıdır. Fırtına sona erdiğinde anahtarı tekrar kapatın.

Temizlikten sonra enerji üretimini %5 ila %30 oranında artırabilen ev tipi fotovoltaik güç istasyonlarının temizlik ve bakım çalışmalarını küçümsemememiz gerektiğini belirtmekte fayda var. Ortamın daha ıslak bölgelerinde temizlik sıklığı genellikle 3 ila 5 ayda 1 kez, ortamın daha kuru bölgelerinde ise temizlik sıklığı genellikle ayda 1 kezdir.

Legg Maysun Solar, 14 yıllık uzmanlığa sahip bir PV modül üreticisi olarak enerji dönüşümüne yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışmaya hazırdır. Yeşil enerjiye açılan kapıyı aralamak için bizimle iletişime geçin.