Return to site

Çatınıza bir fotovoltaik tesis nasıl kurulur?

January 16, 2023

Fotovoltaik teknolojisindeki ilerlemeler ve düşen maliyetlerle birlikte, giderek daha fazla ev çatı üstü fotovoltaik enerji santralleri kurmayı tercih ediyor. Birçok Avrupa ülkesi ve düz çatılardan eğimli çatılara; kiremitli çatılardan beton çatılara kadar birçok farklı ev tipi vardır. Çatıma fotovoltaik paneller kurabilir miyim, kuramaz mıyım? Kurulumdan önce ve sonra bilmem gerekenler nelerdir? Evim için ne tür fotovoltaik paneller uygundur? Bu makalede bilmek istediğiniz her şeyi bulacağınızı umuyoruz.

Çatım fotovoltaik güneş sistemi kurulumu için uygun mu?

Öncelikle kendi çatınızın etrafında gölge olup olmadığını ve ışık koşullarının iyi olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Ve kır evleri, bol güneş ışığı alan ve gölgesiz bir çatı üstü PV sistemi kurmak için en uygun yerlerdir.
Çatılar için birçok farklı yapı malzemesi vardır, bu nedenle şimdilik bunları tartışmayacağız. Burada çatıları düz ve eğimli çatılar olarak ikiye ayırıyoruz.

Düz çatılar.

Düz çatı PV sistemleri genellikle beton kolonlar ve PV montajları şeklinde kurulur. Yatırım maliyeti yüksek değil ve ekonomi iyi.
Yatay bir çatıda, maksimum güç üretimini elde etmek için PV sisteminin en fazla ışık radyasyonunu alacağı şekilde braketleri ayarlayarak PV panellerinin açısını belirleyebiliriz.
Düz bir çatıya PV tesisi kurmanın en büyük faydası, sıcaklığı genellikle 5 ila 7 derece azaltabilen ısı yalıtımı ve soğutmadır.

Eğimli çatılar.

Bir PV tesisindeki eğimli çatı ile yağmur suyu, çatının eğimi nedeniyle otomatik olarak tahliye edilir, su birikmez ve PV panelleri de otomatik olarak temizlenebilir.
Eğimli çatılarda dirsek yüksekliğinin artırılmasına veya eğim açısının hesaplanmasına gerek yoktur, bu da çatıların kurulumunu ve bakımını kolaylaştırır.
Bununla birlikte, eğimli çatılar genellikle kiremitlidir ve PV panelleri monte edilirken kiremitlerin korunmasına ve çatının su geçirmezliğine özel dikkat gösterilmesi gerekir.

Güneş pilleri kurmaya hakkım var mı?

Evsel bir PV tesisi kurmak, çatının ayrı bir mülkiyetini gerektirir. Ayrı bir çatının bulunduğu kırsal alanlarda, evlerde yaşayanlar için kurulumu nispeten kolaydır. Kentsel alanlarda çok katlı veya yüksek binaların çatısı bir haneye ait olmayan ortak bir alandır ve fotovoltaik paneller kurmak için binanın tüm sahiplerinden izin alınması gerekir.

Kurabileceğim panellerin kapasitesi nedir? Ne kadara mal oluyorlar? 

Bu, bir çatının büyüklüğüne bağlıdır. Tipik olarak, ortalama bir ev çatısına 3kW - 10kW PV sistemi takılabilir, ancak çatı alanı daha büyükse veya daha yüksek güçlü paneller kullanılıyorsa kesinlikle daha büyük projeler inşa edilebilir. Genel olarak, yaklaşık 10m2'lik bir çatıya 2kW takılabilir, ancak düzeni daha yüksek güçlü güneş modülleri kullanacak şekilde uyarlamak da mümkündür ve 7-8m2 bile 2kW'lık bir kurulum için yeterli olabilir.

Bir fotovoltaik sistem kurmanın maliyeti, her hanenin bireysel koşullarına bağlıdır. Örneğin Avrupa'da 160m2'lik bir konut için 5kW'lık şebekeye bağlı bir PV sistemi için ön yatırım yaklaşık 6.000-8.000 € (vergi dahil) civarındadır.

Bir PV sistemi kurmak için hangi ürünleri satın almam gerekir ve nasıl seçim yaparım?

Bir PV sistemi, her biri dikkatli marka seçimi gerektiren PV paneller, PV invertörler, şebekeye bağlı kutular, kablolar, braketler ve diğer ürünlerden oluşur. Maysun Solar, sektörde 14 yıllık deneyime sahip profesyonel bir çatı üstü dağıtılmış PV modül üreticisidir ve ürün bilgisi için WhatsApp üzerinden iletişime geçilebilir.

Ürün önerisi: Çatı üstü güneş modülleri