Return to site

Çift taraflı çift camlı modüller nasıl kullanılır?

April 14, 2023

Çift taraflı modül, adından da anlaşılacağı gibi, güneş pilinin her iki tarafında da elektrik üreten bir modüldür. Güneş panelinin arka tarafının da şeffaf olmasını sağlamak için, modülün ön tarafına bir cam tabakası kaplanır ve arka taraf şeffaf bir destek veya camdır. Çift camlı modül, her iki tarafı da camla kaplanmış çift taraflı bir modüldür, ancak elbette "çift camlı" olduğu için modülün "çift taraflı" olması gerekir.
Güneş çift camlı bir modülün üzerinde parladığında, ışığın bir kısmı çevredeki ortam tarafından modülün arkasına yansıtılır, bu da hücre tarafından emilebilir, böylece hücrenin foto akımına ve verimliliğine katkıda bulunur.

Çift camlı modüllerin avantajları

Verimlilik
Çift camlı modüller her iki tarafta da elektrik üretebilir, bu nedenle tek taraflı modüllere göre ek bir arka taraf güç kazancına sahiptirler. Kullanılmayan ortamlarda, çift camlı modüller, tek taraflı modüllere göre çok daha yüksek bir genel güç üretim verimliliği ile güç üretiminde %5-%30 artış sağlayabilir.

Uzun ömür
Cam, kumla aynı madde olan inorganik silikadır ve hava koşullarına, korozyona, aşınmaya ve yangına karşı bilinen tüm plastiklerden daha dayanıklıdır. Ultraviyole ışık, oksijen ve nem plastik arka yüzeylerin yavaş yavaş bozulmasına, yüzeyin tebeşirlenmesine ve hatta kendiliğinden çatlamasına neden olabilir. Cam, modülün hava koşullarından etkilenme sorununu kesin olarak çözer. Bu özellik, çift camlı modülleri yüksek sıcaklıklar, yüksek nem, çöller, deniz kenarları ve hatta yüksek asit yağmuru veya tuz spreyi olan alanlar gibi çok çeşitli uygulamalar için uygun hale getirir. Sonuç olarak, çift camlı modüller 30 yıla kadar kullanım ömrüne ve %80'den az olmayan bir güç garantisine sahiptir.

Çift taraflı modüllerin güç çıkışını etkileyen faktörler

Geleneksel modüllerle karşılaştırıldığında, çift yüzeyli modüller arka taraf gücü, montaj yüksekliği, sahne yansıtıcılığı, braket yapısı, modül montaj yöntemi vb. gibi birçok faktörden etkilenir.

Kurulum yönteminin etkisi
İki yüzeyli bir modül kurarken, modülün arka tarafının gölgelenmesini önlemek için sandal şeridi modülün kenarına yerleştirilmeli ve diğer bileşenler (invertör gibi) modülün arka tarafını gölgeleyecek şekilde azaltılmalıdır.
Çevrenin etkisi
Farklı kurulum ortamlarındaki farklı yansıtıcılık nedeniyle, iki yüzeyli modüllerin arka tarafındaki güç üretimindeki kazanç %10 ila %30 arasında değişmektedir. Verilere göre, yansıtıcı arka plan beyaz boya olduğunda maksimum kazanç elde edilmektedir. Sahnenin yansıtıcılığı ne kadar yüksek olursa, modülün arka tarafı tarafından alınan ışınım o kadar yüksek olur ve iki yüzeyli modül sisteminin karşılık gelen güç üretim kazancı da o kadar yüksek olur.
Montaj yükseklik açısı vb. etkisi
İki yüzeyli modüllerin montaj açısı, yerden yüksekliği ve yönü de modül sisteminin güç üretimini etkiler. Dağıtılmış çatı üstü elektrik santrallerinde, yük gereksinimleri karşılanırsa, iki yüzeyli modül, arka taraftan saçılan ve yansıyan ışığı tamamen absorbe etmek için yerden yükseltilebilir ve bu da daha yüksek güç üretimi ve gelirle sonuçlanır.

Çift yüzeyli modüller için uygulama senaryoları

İki yüzeyli modüllerin çift taraflı güç üretim özellikleri nedeniyle, modülün ön tarafı doğrudan güneş ışığını emerken, arka tarafı yerden yansıyan ışığı ve havadan saçılan ışığı alır, böylece hem ön hem de arka taraflar güç üretebilir. Bu nedenle, iki yüzeyli modüller tarımsal fotovoltaikler, yer güç istasyonları, su güç istasyonları, ev çatıları, otoyollar, otoparklar, BIPV'ler vb. gibi çeşitli senaryolarda kurulum için uygundur.

Tarımsal PV'de
Tarımsal fotovoltaik enerji santrallerinde, beyaz kanopi membranı güneş ışığını modülün arkasına yansıtabilir ve bu da geleneksel modüllere kıyasla enerji üretim kazancını %35'ten fazla artırabilir.
Su enerji santrallerinde
Balık havuzları ve rezervuarlar üzerine inşa edilen fotovoltaik enerji santralleri, güneş ışığını iki yüzeyli modüllerin arka tarafına yansıtmak için su yüzeyini kullanır, bu da iki yüzeyli modül sisteminin güç üretimini artırabilir. Aynı zamanda, doğal bir ısı depolama gövdesi olarak su, modüller üzerinde doğal bir soğutma etkisine sahiptir ve bu da modüllerin güç üretim verimliliğini artırır.

PV modül teknolojisinin sürekli gelişmesiyle, iki yüzeyli modüller, enerji santralleri için elektrik maliyetini düşürmek ve mükemmel iki yüzeyli enerji üretim performansları nedeniyle PV enerji santrali projeleri için yatırım getirisini artırmak için etkili bir çözüm haline gelmiştir.
Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak, çeşitli çift taraflı çift cam modüllere de sahiptir, ilgili taraflar ürün detayları için aşağıdaki butona tıklayabilir veya WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir.