Return to site

Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark

September 7, 2021

Fotovoltaik güneş panelienerji üretimi esas olarak güneş enerjisini elektriğe çekmek içinpillere dayanır.Fotovoltaik enerji santrallerinikurmadan önce, fotovoltaik ürünlerindaha iyi seçilebilmesi için piller hakkında net bir anlayışa sahip olmak da gereklidir. 

Şu anda piyasada bulunan güneş pilleri ağırlıklı olarak monokristal silisyum, polikristal silisyum ve amorf silisyumpillerden oluşmaktadır.İlk çıkan güneş pili monokristal silisyum güneş pilidir. Peki monokristal silikon, polikristal silikon ve amorfsilikon hücreler nasıl doğru bir şekilde ayırt edilir? 

Güneş Panellerinin Görünümündeki Fark 

Görünüşe göre, monokristalsilikon pilin dört köşesi yay şeklindedirve yüzeyde desen yoktur; polikristal silikon pilin dörtköşesi kare köşelerdir ve yüzeybuz çiçeklerine benzer bir desene sahiptir; amorf silikon pil genellikle yaptığımız şeydir.İnce film modülü, ızgara çizgilerinin görülebildiği kristal bir silikon hücre gibi değildir ve yüzey bir ayna kadar net vepürüzsüzdür. 

 

Yukarıdaki Güneş Panelini Kullanma Arasındaki Fark 

 Kullanıcılar için monokristal silikon hücreler ilepolikristal silikon hücreler arasında pek bir fark yoktur ve ömürleri vestabiliteleri çok iyidir. Monokristal silikon hücrelerinortalama dönüşüm verimliliği, polikristal silikondan yaklaşık %1 daha yüksek olmasına rağmen,monokristal silikon hücreler yalnızca yarı kare bir şekle dönüştürülebildiğinden (dört tarafı da yay şeklindedir), bir kısmı olacaktır. güneş panelleri oluşturulurken kullanılan alan dolu değildir polisilikonkaredir yani böyle bir sorun yoktur.Avantajları vedezavantajları aşağıdaki gibidir: 

Kristal silikon modüller: Tek bir güneş modülünün gücü nispeten yüksektir. Aynı taban alanı altında kurulu kapasite, ince film modüllerinden daha yüksektir. Bununlabirlikte, güneş modülleri kalın ve kırılgandır, düşük yüksek sıcaklık performansına, düşük düşük ışık performansına ve yüksek yıllık zayıflamaoranına sahiptir. İnce film modülleri: Tek bir modülün gücü nispeten düşüktür.Ancak güç üretim performansı yüksektir,yüksek sıcaklıkperformansı iyidir, düşük ışıkperformansı iyidir, gölge engelleme güçkaybı küçüktür ve yıllık zayıflama oranı düşüktür. Uygulama ortamı geniş, güzel ve çevredostudur. 

 

Güneş Paneli üretim Süreci 

 Polikristal silikon güneş pillerinin üretim sürecinde tüketilen enerji, monokristalsilikon güneş pillerininkindenyaklaşık %30 daha azdır.Bu nedenle,polikristal silikon güneşpilleri, toplam küresel güneş pili üretiminde büyük bir paya sahiptir ve üretim maliyeti dahadüşüktür. monokristal silisyum hücrelere göre çok kristalli silisyum güneş pillerinin kullanımı daha fazla enerji tasarrufu ve çevre dostu olacaktır! 

 Sonuç olarak, tek kristalin kullanım alanı nispeten yüksekolacak ve tek kristalin alan kullanım oranı daha iyi olacak; polikristal pazarın oranı nispeten yüksek, uygulama nispeten geniş ve bazı avantajlar var. fiyat. 

Bu nedenle, fotovoltaik modülleri seçtiğimizde, gerçek duruma göre kristal silikon fotovoltaik modüllerin daha olgun ürünlerini seçmeliyiz.Eğer çok karmaşıksa, sadece aynı güce sahip fotovoltaik sistemler için güç üretiminin güç üretimiolduğunu hatırlamamızgerekir. aynı. 

Tabii ki bir fotovoltaik modül seçerken, sadecegüneş yansımasını etkili bir şekilde azaltmakla kalmayıp aynı zamanda pilin fotovoltaik dönüşüm oranını daha yüksek bir seviyeye çıkaran markayı aramalısınız. 

Polikristal silikon ve monokristal silikon arasında nasıl ayrım yapılır? Hangisi daha iyi? 

Hangisi daha iyi, polisilikon veya tek kristalsilikon. Monokristal silikon ve polikristal silikon arasındaki fark, erimiş elemental silikonkatılaştığında, silikonatomlarının bir elmas kafes içinde birçok kristalçekirdeğe düzenlenmesidir.Bu kristal çekirdekler aynı kristal düzlem yönelimi ile kristaltanecikler halinde büyürse, tekkristal silikon oluşur . Bu kristal çekirdekler, farklı kristal düzlem yönelimlerine sahip kristaltaneleri halinde büyürse,polisilikon oluşur. Polikristal silikon ve monokristalsilikon arasındaki fark, esas olarak fizikselözelliklerde kendini gösterir. Örneğin, mekaniközellikler ve elektriksel özellikler açısından polikristal silikon, tek kristalli silikondan daha düşüktür. Polisilikon, tek kristal silikonunçizilmesi için bir hammadde olarak kullanılabilir. Monokristalsilikon dünyadaki en saf madde olarak kabuledilebilir.Genel yarı iletken cihazlar 6-9 veya daha fazlasilikon saflığı gerektirir. Büyük ölçekli entegre devreler için gereksinimler daha yüksektir ve silikonun saflığı dokuz 9'a ulaşmalıdır. 

Peki monokristal silikon, polikristal silikon veamorf silikon hücreler nasıl doğru bir şekilde ayırtedilir? Görünüşe göre, monokristalsilikon pilin dört köşesi yay şeklindedirve yüzey desenli değildir;polikristal silikon pilin dört köşesi kare köşelidir ve yüzey buz çiçeklerine benzer birdesene sahiptir; amorf silikon pil genellikle yaptığımız şeydir.İnce film modülü, ızgara çizgilerinin görülebildiği kristal bir silikon hücre gibi değildir ve yüzey bir ayna kadar net ve pürüzsüzdür. Polikristal silikon güneş pillerinin üretim sürecinde tüketilen enerji, monokristalsilikon güneş pillerininkinden yaklaşık %30 daha azdır.Bu nedenle,polikristal silikon güneşpilleri, toplam küresel güneş pili üretiminde büyük bir paya sahiptir ve üretim maliyeti dahadüşüktür. monokristal silisyum hücrelere göre çok kristalli silisyum güneş pillerinin kullanımı daha fazla enerji tasarrufu ve çevre dostu olacaktır! Tabii ki bir fotovoltaik modül seçerken,sadece güneş yansımasını etkili bir şekilde azaltmakla kalmayıp aynı zamanda pilin fotovoltaik dönüşüm oranını daha yüksek bir seviyeye çıkaran markayı aramalısınız. 

İnce film piller ve yeni tip güneş pilleri, kristal silikon pillere kıyasla düşük dönüşüm oranları, zayıf kararlılıkları ve yüksek üretimmaliyetleri nedeniyle uygulanmamıştır.İnce film güneş kütle üretimteknolojisi henüz olgunlaşmamıştır ve yeni tip güneş enerjisi hücreler hala laboratuvar araştırma ve geliştirme aşamasındadır. Geleneksel kesmeteknolojisi, ileri geri kesmek için silisyum karbür aşındırıcıyı sürmek için esasolarak alaşımlı çelik tel kullanır. Son yıllarda, tek kristal silikon kesmeteknolojisinde alaşımlı çelik tel yerineelmas tel teknolojisi hızla gelişmiştir.Elmas telin kesme hızı hızlıdır, enerji tüketimi düşüktür ve silikon malzeme kaybı önemli ölçüde azalır. Bu teknoloji tek kristal silisyumun hazırlanmasında kullanılmaktadır.Çin çok olgunlaşmış ve tüm monokristal silikon üretim sürecinin maliyetini düşüren seri üretime doğru ilerlemektedir.Ancak bu işlem henüz polikristal silikonda uygulanmamıştır. . 

Tek kristal silikonun üretim yöntemi genellikleönce polikristal silikon veya amorf silikon yapmak ve daha sonra Czochralskiyöntemi veya süspansiyon bölgesi eritme yöntemiyle eriyikten çubuk şeklindeki tek kristal silikonu büyütmektir. Erimiş elemental silikonkatılaştığında, silikonatomları bir elmas kafes içinde birçok kristal çekirdeğe düzenlenir.Bu kristal çekirdekler aynı kristal düzlem yönelimine sahip kristaltanecikler halinde büyürse, bukristal taneler paralel olarak birleşerek tek kristalsilikonda kristalleşecektir. Monokristal silikon çubuklar,monokristal silikon gofret üretimi için hammaddedir.Yurt içi ve uluslararası pazarlarda monokristal silikon gofret talebindeki hızlı artış ile monokristalsilikon çubuklara yönelik pazar talebi de hızlı bir büyüme eğilimi göstermektedir. 

Monokristal silikon güneş panelleri hammadde olarak %999 saflıktamonokristal silikon kullanır.Seri üretim prosesinde yarı iletken cihazların işlenmesinden çıkan kafa,kuyruk ve arızalı monokristal silikon malzemeler de kullanılır ve fırına geri gönderilir. tekrar çizilerek güneş pillerine özel hale getirilir.Monokristal silikon çubuklar dahasonra 3 mm kalınlığında silikongofretlere kesilir ve şekillendirme, cilalama ve temizleme gibiişlemlerle pil ham silikon gofretlerine işlenir. Daha sonra silikon gofret üzerinde doping ve difüzyon yapılmalıdır.Genellikle katkı maddeleri bor, fosfor, antimon gibi eser elementlerdir. Difüzyon, kuvars tüplerden yapılmış yüksek sıcaklıklı bir difüzyon fırınında gerçekleştirilir, böylece silikon gofret üzerinde fotoelektrik dönüşüm fonksiyonu ilebir "PN" bağlantısı oluşturur. 

Czochralski yöntemi şu anda Çin'de en yaygın kullanılan tek kristal silikon hazırlamateknolojisidir.Czochralski yöntemi olarak da bilinir, 1917'de Cherskyyöntemiyle kurulan bir kristal büyütme yöntemi. Dönen tohum kristalini potadaki eriyikten çekerek tekkristal hazırlama yöntemi Czochralski yöntemi olarakda bilinir. Şu anda, çoğu yerligüneş pili monokristalsilikon gofret üreticisi bu teknolojiyi kullanıyor. 

Monokristal silisyum ve polikristal silisyumfotovoltaik modüller ile karşılaştırıldığında, geleceğin trendi hangisi? Fotovoltaikpazarının sürekligelişmesiyle, yüksek verimli piller yavaşyavaş pazarda baskınbir konuma sahip olacaktır. Çin Fotovoltaik EndüstrisiBirliği'nin tahminine göre monokristal silikonhücrelerin pazar payı önümüzdekibirkaç yıl içinde kademeli olarak artacaktır.2018yılında monokristalsilikon gofretlerin pazar payı %40'ı aşmış ve2019'da yarıdan fazla olmuştur., N tipi monokristal silikon gofretlerin pazar büyüklüğü de artacak ve yıldanyıla geliştirilecektir.Polikristal bileşenli ürünler,tek kristal ürünlere göre dahabasit işlem akışınave daha az enerji tüketimine, nispeten basit malzemeimalatına ve daha olgun üretim süreçlerine sahip olduklarından,tek kristal ürünlere göre maliyet avantajlarınasahiptirler. Mevcut monokristal oranıgiderek artmasına rağmen,denizaşırı pazarlarda halapolikristal hücre ve modüller için belirli bir talepvar.Bu nedenle, polikristal modüller hala belirli birpazar alanına sahip olacak ve monokristal silikon pazarı sınırlı.Monokristal silikon pil modüllerinin dönüşümverimliliği genellikle polikristal silikondan daha yüksektir.Sonyıllarda fotovoltaik endüstrisiningelişiminin genel durumundan, monokristal kristalçekme teknolojisinin ilerlemesi ve elmas tel dilimleme teknolojisininendüstrileşmesi ile, monokristal silikon gofretlerinmaliyeti önemli ölçüde arttı.Düşüş, monokristal silikon pil modüllerinin pazar payında hızlı bir artışa yolaçtı.