Return to site

Doğal afetler nedeniyle PV sistemimin zarar görmesini nasıl azaltabilirim?

March 27, 2023

Fotovoltaik enerji üretimi yeşil, düşük karbonlu yaşam için teknolojik bir araçtır. Fotovoltaik sistemler, fotovoltaik paneller, kablolar ve invertörler gibi bir dizi ekipmandan oluşur ve başta doğal olanlar olmak üzere çeşitli faktörlere karşı hassastır. Bu makalede doğal faktörlerle başa çıkmak için bazı önlemler tartışılmaktadır.

1. Enerji santrali projeleri için yer seçimi önemlidir

Her yağmur mevsiminde, birçok bölgede şiddetli yağış ve sel olasılığı daha yüksektir. İstatistiklere göre, bu bölgelerdeki fotovoltaik enerji santralleri su kabarcıklarından muzdarip olduğunda, bazı fotovoltaik bileşenlerin hala kurtarılabilmesine ek olarak, elektrikli ekipman temelde mahvolur. Bu nedenle, enerji santrali projesinin sahasının incelenmesi ve seçilmesi önemlidir.
Bir elektrik santrali için saha seçerken, PV saha seçimi için idari gereklilikler, güneş ışığı kaynakları gibi iklim koşulları, coğrafi ve adres koşulları, hidrolojik koşullar, atmosferik kalite, ulaşım koşulları ve güç iletim koşulları kapsamlı bir şekilde dikkate alınmalıdır. En önemlisi, güç istasyonlarının yerleştirilmesi mümkün olduğunca kasırga, hortum, depreme eğilimli alanlar ve sel bölgelerinden kaçınmalıdır.
Hidrolojik koşullar açısından, maksimum kısa vadeli yağış, su derinliği, taşkın seviyeleri, drenaj koşulları vb. dikkate alınmalıdır. Bu faktörler, PV sisteminin montaj sistemini, montaj tabanının tasarımını ve elektrikli ekipmanın yüksekliğini doğrudan etkileyecektir. Aynı zamanda, çatı üstü projeleri çatı yükleme kapasitesini tam olarak dikkate almalıdır.

2. Doğru PV montaj braketinin seçilmesi

Bir PV tesisinin rüzgar direnci büyük ölçüde PV montajı tarafından belirlenir. FV montajların teorik maksimum rüzgar direnci 216 km/saat ve FV izleme montajlarının maksimum rüzgar direnci 150 km/saattir (13 tayfun seviyesinden daha yüksek). Tayfunlara dayanmak için öncelikle çok güçlü PV montajlarına ihtiyacınız vardır. Bu nedenle, PV tesisleri temellerini ve bağlantılarını güçlendirmeli ve modül çerçevelerinin sağlamlığını sağlamalıdır. Bu, hedefe yönelik saha tasarımı, ürün kalitesinin sıkı kontrolü ve rüzgar ve kar basınçlarının makul bir şekilde hesaplanmasını gerektirir.
Öte yandan, suya batmaya karşı koruma açısından, braketin yüksekliği sadece suya dayanıklılık göz önünde bulundurularak artırılmamalıdır. Bu, su baskınlarına karşı koruma sağlasa da maliyeti önemli ölçüde artırır ve bu tür aşırı durumlar günümüzde hala nadirdir. Bu nedenle, yerel meteorolojik ve hidrolojik koşullara uygun olarak drenaj tesislerinin sağlanmasına veya yoğun yağış durumunda ek geçici drenaj tesislerinin kurulmasına daha fazla önem verilmelidir.

3. Drenaj tesislerinin kurulması

Yılın belirli zamanlarında bazı bölgelerde yoğun ve yoğun yağış olması nedeniyle, bazı PV tesis montajları yüksek inşa edilse ve çok dikkatli bir şekilde yerleştirilse bile yoğun yağıştan kaçınmak zordur. Örneğin, balıkçılık ve fotovoltaik tesisler ve yüzer fotovoltaik (FPV) suyun üzerine inşa edilmiştir ve şiddetli yağmur su yüzeyini yükselttiğinde paneller zarar görecektir. Bu noktada fazla yağmur suyu zamanında tahliye edilebilirse, panellerin batmasına yol açmayacaktır. Bu nedenle drenaj koşullarının dikkate alınması önemlidir ve şu anda bunu yapmanın en etkili yolu bilimsel bir drenaj sistemi eklemektir.
Genel eğimli çatı ailesi için dağıtılmış fotovoltaik güç istasyonu, kendi drenaj kapasitesi nedeniyle, genellikle aşırı miktarda su görünmeyecektir, şiddetli yağışların etkisi ihmal edilebilir. Bununla birlikte, düz çatılı güç istasyonları montaj açısından nispeten düşüktür, bu nedenle çok fazla yağmur varsa, panellerin yağmur tarafından ıslatılması muhtemeldir. Bu nedenle, düz çatılarda aşırı su birikmesini ve küçük göletlerin oluşmasını önlemek için, şiddetli yağış başlamadan önce suyu etkili bir şekilde tahliye etmek için ek bir drenaj sistemi seti kurulabilir.

4. Uzun vadede kum ve toz girişine nasıl karşı koyulur?

Orta ve büyük PV tesisleri sistem ağını basitleştirmeli, sistem işletimi için 25 yıllık bakım gerektirmeyen bir tasarım izlemeli, daha sonraki aşamada verimli işletim ve bakım gerçekleştirmeli, IP65 koruma sınıfı invertörler kullanmalı, iç ve dış çevre izolasyonunu gerçekleştirmeli, cihazları istikrarlı bir çalışma ortamında tutmalı, zaman, mekan ve ekipmanı birden çok düzeyde ve birden çok boyutta izlemeli, çalıştırmalı ve bakımını yapmalı, yönetmeli ve alarm vermeli ve sıcaklık, kum, tuz spreyi vb. teknik araçların etkisini azaltmalıdır. Dış ortamın cihazın ömrü üzerindeki etkisi.
Aynı zamanda, PV tesisleri, PV tesisinin güç üretimini ve hizmet ömrünü etkilemeden uzun süre kum ve toz saldırılarına dayanabilen, tamamen kapalı doğal ısı dağılımına sahip dizi invertörleri de kullanabilir.
İnverter kurulumu ve önlemleri hakkında daha fazla bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Uygun sigortayı satın alın.

Şimdi, operasyon sürecinde doğal afetlerle veya maddi hasarın neden olduğu beklenmedik kazalarla karşılaşan bu tür fotovoltaik ekipman için piyasada, fotovoltaik gelirin sürdürülebilirliğini etkin bir şekilde korumak için fotovoltaik ekipmanın çalışmasındaki riski en aza indirmek için ilgili bir sigorta zaten mevcuttur.
PV sigorta kapsamının aşağıdaki üç ana sigorta türünü içerdiğini anlamamız gerekir: mülk sigortası, sorumluluk sigortası, kalite sigortası. Doğal afetlerin neden olduğu kaçınılmaz kayıpları azaltmak için halk genellikle mülk sigortası satın almayı tercih etmektedir.

Maysun Solar, 15 yıllık deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir. Ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak ürün teklifi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.