Return to site

Elektrik tasarrufu yapmanın en iyi yolu kendi kendine yeterliliktir

January 11, 2023

Günümüzde elektrik fiyatları giderek daha popüler bir konuşma konusu haline geliyor ve eminim birçok enerji tasarrufu hilesi öğrenmiş ve kullanmışsınızdır veya ani harcamalar nedeniyle bazı sözde "enerji tasarruflu" cihazlar satın almış olabilirsiniz veya hükümetin "enerji tasarrufu düzenlemeleri" sizi rahatsız etmiş olabilir. Hükümet, hayatı zorlaştıran "enerji tasarrufu yönetmeliklerini" yürürlüğe koymuştur.

"İsraftan kaçınmak" enerji tasarrufu yapmanın en yaygın yoludur ve aylık elektrik faturanızda yaptığınız tasarrufla mutlu olabilir veya çevreye ve iklimin ısınmasına katkıda bulunduğunuz için kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Ancak 'enerji tasarrufu' sadece 'israftan kaçınmak' anlamına gelmiyor, başka bir açıdan bakıldığında daha sürdürülebilir enerji yaratmak anlamına da geliyor.

Dünya her yıl büyük miktarda güneş radyasyonu alır ve her şey için farklı enerji biçimleri sağlar. Bunlar arasında fotovoltaik modüller ışık enerjisini insan kullanımı için elektriğe dönüştürür. Bilim insanları, Afrika'daki Sahra Çölü'ne sadece birkaç yüz kilometrekarelik fotovoltaik modül yayılması halinde dünyanın elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini tahmin ediyor.

Merkezi elektrik santrallerine ek olarak, çatılara ve araba garajlarına kurulan dağıtık elektrik santralleri, şebekeye uzun vadeli bağımlılıktan kurtulup ücretsiz temiz enerjinin keyfini çıkararak elektrik için bir "kendi kendine yeterlilik" modu yaratmıştır.

Yaşam kalitesinden ödün vermek ve elektrik konusunda temkinli davranmak yerine, PV modülleri kurmak ve "elektrik özgürlüğüne" kavuşmak gelecek için akıllıca bir seçim olacaktır.

'Kendi kendine yeterlilik' arayışına ihtiyaç var mı?

Fotovoltaik müşterileri için, elektrik tüketiminde "kendi kendine yeterlilik" istedikleri şeydir. Bu, kamu şebekesine bağımlılığı azaltmak ve günlük kullanım için yalnızca kendi ürettiği güneş enerjisini tüketmek anlamına gelir. O halde, PV'nin kendi kendine yeterlilik oranı ne kadar yüksekse o kadar iyidir diyebilir miyiz?

Bu duruma göre değişir, ancak kendi kendine yeterliliği artırmanın üç avantajı vardır.

1. Elektrik maliyetlerinden tasarruf edin

Elektrik fiyatları arttıkça, ücretsiz, temiz enerji kullanmak ve şebekeden daha az elektrik almak uzun vadede elektrik maliyetlerinden tasarruf sağlayabilir.

2. CO2 emisyonlarının azaltılması

Çevreyi korumak da kendi kendine yeterli olmak için bir neden olabilir. Kişinin kendi elektrik tüketimini azaltması ve PV sisteminin üretim döngüsüne uyum sağlaması, enerji dönüşümüne ve CO2 emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunabilir.

3. Elektrik kullanma özgürlüğü

Fotovoltaikler binaları bireysel yeşil enerji santrallerine dönüştürür, bu da enerji bağımsızlığı ve özgürlüğü anlamına gelirken bölgesel elektrik kesintilerinden ve kısıtlamalarından korunmak anlamına gelir.

Bununla birlikte, yüksek bir kendi kendine yeterlilik oranı arayışı da istenmeyen bir durumdur. PV kendi kendine yeterlilik = kendi kendine kullanım / toplam tüketimdir ve özel PV sistemleri genellikle sadece %30 ila %40 oranında kendi kendine yeterlidir. Enerji depolama sistemlerinin yardımıyla bu oran %80'e çıkarılabilir. Ancak kışın üretilen elektrik miktarının nispeten az olması, kendi kendine yeterlilik oranını korumak için daha büyük boyutlu depolama tanklarının satın alınması gerektiği anlamına gelmektedir ki bu da çok yüksek satın alma maliyetlerine neden olacaktır.

Maliyet etkin 'kendi kendine yeterlilik' nedir?

Özel müşteriler için sabah ve akşam saatleri elektrik tüketiminin en yoğun olduğu zamanlardır, oysa PV sistemleri elektriklerinin çoğunu gün ortasında üretir ve fazla gücü gerilim altında depolamak için depolama tankları satın almak PV'nin kendi kendine yeterliliğini artırmanın ana yoludur. 

Ancak enerji depolamalı PV satın almak o kadar da ucuz olmayan bir yatırım gibi görünüyor - uzun vadede buna değer mi?

Elektrik fiyatları artmaya devam ettikçe, enerji depolama geleceğin trendi haline gelecektir. PV kullanım maliyetinin ekipman yatırım kurulum maliyetleri, bakım maliyetleri ve elektrik satın alma maliyetlerinden oluştuğunu, gelirin ise tarife garantisi ve elektrik tasarrufundan oluştuğunu biliyoruz.

Örneğin, Almanya'daki ortalama tek bir hane yılda 4.000KWH elektrik tüketiyorsa, 5KW'lık bir PV modülü ve 5KWH'lık bir depolama tankı yeterli olacaktır ve yılda yaklaşık 800 € tasarruf sağlayacaktır, bu da 10-15 yıl içinde kendini amorti etmesi beklenmektedir. Aynı zamanda, elektrik depolamanın fiyatı 2011'den bu yana yaklaşık %80 oranında düşerek, gelecekte PV'de kendi kendine yeterliliği daha da uygun maliyetli hale getirmiştir.

Düşük kendi kendine yeterlilikten %100 kendi kendine yeterliliğe kadar, hangi PV sistemi daha iyi bir seçimdir?

Üç ana akım PV sistemi vardır: besleme sistemleri, sıfır besleme sistemleri ve bağımsız sistemler, bunların her biri farklı bir kullanıcı grubuna fayda sağlar.

1、Besleme sistemleri

Besleme sistemleri genellikle özel evlerin çatılarında bulunur, kamu şebekesine bağlıdır, enerji depolama tanklarının yardımıyla öz tüketim %75'e kadar çıkabilir, bu da şebekeye erişim yoluyla istikrarlı bir gelirle karakterize edilir, ancak besleme tarifesi elektrik fiyatından çok daha düşük olduğu için, öz tüketimi ve kendi kendine yeterliliği artırmak bugün daha ekonomik bir seçimdir.

2. Sıfır besleme sistemi

Sıfır beslemeli sistemler, yüksek elektrik tüketimi olan haneler için uygundur ve bir enerji depolama sistemine sahip olmalıdır. Kamu şebekesine bağlı olmalarına rağmen, şebekeye elektrik beslemek için değil, sadece kamu şebekesinden elektrik satın almak için kullanılırlar. Böyle bir sistem güneş enerjisine daha fazla güvenebilir ve ayrıca kalibre edilmiş sayaçlar gibi besleme maliyetleri yoktur. Bu tür sistemlerin dezavantajları, kar potansiyellerinin olmaması ve ölçeklenebilirliklerinin zayıf olmasıdır.

3. Bağımsız sistemler

100 kendi kendine yetebilen bağımsız sistemler genellikle uzak dağ kulübelerinde, elektronik yol işaretlerinde vb. kullanılır. Bunlar genellikle şebekeye bağlantı mümkün olmadığında veya çok pahalı olduğunda kullanılır ve acil durum jeneratörü olarak da kullanılabilirler. Şebekeye bağlı olmadıklarından, daha büyük bir depolama tankı boyutu gerektirirler ve bu da nispeten yüksek bir satın alma maliyeti ile sonuçlanır.

Yüksek performanslı fiyatlarla kendi kendine yeterliliği daha iyi elde etmek için doğru boyutta depolama tankı seçmek maliyetleri kontrol etmenin anahtarıdır!

Depolama kapasitesinin boyutu, PV sisteminin gücünün yanı sıra bireysel kullanım için güç tüketimine de bağlıdır. Sadece depolama kapasitesinin artırılması öz tüketimi etkin bir şekilde artırmaz. Örneğin, yıllık elektrik tüketimi 4.500 kWh olan bir haneye 5 kW'lık bir PV sistemi kurulursa, depolama kapasitesi 8 KWH'ye yükseldikçe öz tüketimdeki artışın önemli ölçüde yavaşladığını görebiliriz.

Tipik olarak, depolama kapasitesi PV gücünün 0,9 ila 1,6 katı arasındadır, ancak yine de kullanım alışkanlıklarına göre boyutlandırma yapılması gerekir.

Enerji depolaması kurulu olmayanların kendi kendine yeterliliğini artırmak için ne gereklidir?

Basitçe, güneş parlarken mümkün olduğunca fazla güç tüketerek, örneğin düzenli aralıklarla güçlü cihazlar kullanarak ve elektrik tüketimini akıllıca planlayarak kamu şebekesine bağımlılığı azaltmak.

Özetlemek

Kendi kendine yeterlilik, bir güneş enerjisi sisteminin sistem sahibinin elektrik tüketimini karşılama yeteneğini tanımlar. Kendi kendine yeterlilik derecesi ne kadar yüksek olursa, şebekeden o kadar az elektrik çekilir. 

Depolama tankları satın alınsın ya da alınmasın, kendi kendine yeterlilik çeşitli yollarla artırılabilir. Ancak çoğu durumda, daha yüksek bir kendi kendine yeterlilik seviyesini hedeflemek ekonomik açıdan mantıklı değildir. Bunun nedeni, çok daha büyük elektrik depolaması gerektirecek olması ve bunun da çok yüksek satın alma maliyetlerine yol açacak olmasıdır.

Maysun Solar, 14 yıllık uzmanlığa sahip bir fotovoltaik modül üreticisi olarak, enerji dönüşümüne yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışmaya hazırdır. Yeşil enerjiye açılan kapıyı aralamak için bizimle iletişime geçin.