Return to site

Enerji üretim verimliliği için çift yüzeyli modüllerin tasarımı nasıl optimize edilir?

April 17, 2023

İki yüzeyli modül, hem ön hem de arka taraftan elektrik üreten bir modüldür. Ön taraftan elektrik üretmenin yanı sıra, modülün arka tarafı da çevreden saçılan ve yansıyan ışığı alabilir ve bu nedenle daha yüksek bir genel enerji üretim verimliliğine sahiptir. İki yüzeyli modüllerin verimliliğini nasıl en üst düzeye çıkarabiliriz?

Satın alma tavsiyesi - çift camlı güneş panellerini seçin

Yüksek güçlü bir güneş paneli seçmenin yanı sıra, yüksek verimlilik elde etmek istiyorsanız modülün paketine de odaklanmalısınız. Çift taraflı modüllerin ön tarafında bir cam tabakası ve arka tarafında çift taraflı tek cam veya çift taraflı çift cam olarak bilinen şeffaf bir arka tabaka veya cam bulunur.

  1. Çift camlı modüllerin camı aşınma ve yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve yüksek sıcaklık, yüksek nem, çöl ve karlı ortamlar gibi çeşitli uygulamalar için uygundur.
  2. Cam yalıtımı arka tabakanınkinden daha üstündür, daha yüksek sistem voltajlarını karşılar ve PV sisteminin maliyetinden tasarruf sağlar
  3. Sıradan modüllerin zayıflaması yaklaşık %0,7 ve çift camlı modüllerin zayıflaması yaklaşık %0,5'tir;
  4. Birim alan başına yüksek güç çıkışı, güç üretiminde %5-%25 artış;
  5. Diğer modüller için 25 yıla kıyasla 30 yıla kadar garanti.

Kurulum tavsiyesi

Çift camlı modüller, koşullar ideal olduğunda modülün güç çıkışını %20-30 oranında artırabilir. Kurulum yerinin arka plan yansıtıcılığı, arka tarafta ne kadar güç üretileceğini belirler ve arka taraf yalnızca mümkün olduğunca çok yansıyan ve saçılan ışık alırsa daha verimli olacaktır.
Dizi aralığını hesaplarken, doğrudan yansımanın ana alanı gün ışığının ana saatlerinde olurken, diğer alanlar yalnızca gökyüzünden veya çevredeki binalardan dağınık yansımalar alır ve zayıf bir ışınlanmış enerji yoğunluğuna sahiptir. Zemin malzemesini yerleştirmek için en iyi alan, modülün hemen altındaki projeksiyon alanında yoğunlaşır ve maliyet ile verim arasında optimum dengeyi elde etmek için modül boyutuna, montaj parametrelerine ve coğrafi konuma bağlı olarak ışık kaynağının yanına 50 cm - 100 cm uzatılabilir.

DC/AC oranının hesaplanmasının da tek taraflı bir modülden farklı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Güneş panelleri için diğer DC/AC oranları "Bir PV sistemi tasarlamak için önemli parametreler: DC/AC oranı" bölümünde bulunabilir.

Yansıtıcılığın artırılması

Çift taraflı modülün optimum eğimi ve konumu seçilerek, zemin yansıtıcılığı artırılarak sistemin güç çıkışı etkili bir şekilde artırılabilir.

  1.  Zemin yansıtıcılığını artırmanın yaygın yöntemleri arasında beton zemin döşemek, yansıtıcı beyaz boya boyamak, beyaz çakıl veya çakıl taşları döşemek, beyaz yansıtıcı malzeme döşemek vb. yer alır. Yansıtıcılık: kum/çimento > toprak > çim > su. Yaklaşık yansıtıcılık aşağıdaki çizelgede bulunabilir; burada çimento zeminin yansıtıcılığı %20 ila %40 arasında değişmektedir

    2. PV modülünün arka tarafının braket tarafından doğrudan gölgelenmesini veya braket sandaletlerinin modülün arka tarafından en az 5 cm uzakta olmasını önleyin

3. Modülün arka tarafının dönüştürücüler, invertörler, kablolar vb. tarafından yakın gölgelenmesinden mümkün olduğunca kaçının.

4. İki yüzeyli modülleri düz bir çatıya en iyi eğim açısında kurarken, bunları beyaza boyayarak vb. güç üretimi elde edebilirsiniz.

Yüksek enlemlerde karlı bir bölgede yaşıyorsanız, yerdeki kar PV panellerinin arkasına çok fazla güneş ışığı yansıtacak, böylece panellerin güç çıkışını önemli ölçüde artıracak ve üzerlerindeki karı kolayca eritecektir.

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir fotovoltaik modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeye tıklayın.