Return to site

Ev tipi dağıtılmış fotovoltaik sistemler için invertör seçimi ve kurulumuna ilişkin notlar

March 13, 2023

Genellikle, bir ev PV paneli satın almayı seçtikten sonra, insanların satın alınan PV panelini bir dizi aksesuarla eşleştirmesi gerekir. İnvertör, PV sisteminin etkili çalışmasını ve güç üretimini sağlayan PV sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Bu makale, invertörlerin seçimi ve kurulumu hakkında bazı tavsiyeler sunmaktadır.

Türleri
Fotovoltaik invertör, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren elektrikli bir cihazdır ve genel halk tarafından genellikle dış mekan tipi olarak tercih edilir. Bu tip invertör genellikle doğal olarak soğutulur, ısıyı dağıtmak için hava akışı kullanır ve ek bir soğutma sistemi gerektirmez. Yüksek bir muhafaza koruma derecesine sahiptir (genellikle IP65 gereklidir), kurulum için çok az çevresel değişiklik gerektirir ve daha az maliyetlidir. Ayrıca, invertör dış mekana monte edildiğinden, invertörün çalışmasıyla ortaya çıkan gürültünün kullanıcı üzerinde çok daha düşük bir etkisi olacaktır, ancak iyi bir ekipman koruması gereklidir. İnverterin gürültü endeksinin 65 desibelden yüksek olmadığını ve bunun gürültü tehlikesi yaratmadığını belirtmek gerekir.
İnvertör markaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Maysun tarafından geçmişte yayınlanan şu makaleyi okuyabilirsiniz: 2022'de ilk 10 küresel invertör üreticisi

Güç
Seçilen invertör gücü, FV hücre dizisinin maksimum gücüyle eşleşmelidir. FV invertörün nominal çıkış gücü, maliyetten tasarruf etmek için genellikle toplam giriş gücüne benzer olacak şekilde seçilir (genellikle aşırı eşleşme 1,3 içinde kontrol edilir).

Kapasite
İnvertör kapasite boyutu seçimi kurulum koşullarına göre optimize edilebilir. Kurulum sahası tasarım aşamasının başında net değilse ve tam olarak dikkate alınmamışsa, çoklu bağımsız güç takibi elde etmek için mümkün olduğunca küçük bir PV invertör ve gerekirse daha küçük üniteler için maksimum güç takibi elde etmek için bir mikro invertör seçmelisiniz, böylece daha sonra sahanın yeterince büyük veya düzenli olmamasından kaynaklanan seri-paralel uyumsuzluklar gibi sorunlara karşı koruma sağlamış olursunuz.

MPPT kontrolörü
Ev tipi dağıtılmış PV sistemlerinde, çatının kısıtlamaları nedeniyle, PV kare tipi, kurulum yönü ve kurulum eğimi farklı olduğunda veya bazı modüller belirli zamanlarda gölgelendiğinde, sistemi daha esnek bir şekilde yapılandırabilen, potansiyel sistem verimliliği kayıplarını ve güç üretim kayıplarını azaltabilen, güç üretim verimliliğini artırabilen ve kullanıcı için maksimum güç üretim geliri elde edebilen çoklu bağımsız MPPT kontrol işlevlerine sahip PV invertörlerin kullanılması tavsiye edilir.

Bir PV sisteminin invertörünü kurarken hangi konulara dikkat etmeliyim?

Bir PV sisteminin temel bileşeni olarak invertör, sistemin güç üretim kapasitesini doğrudan etkiler ve aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir.
(1) İnvertör ve şebeke arasındaki bağlantı invertörün empedans özelliklerini değiştirdiğinden, invertörün kendisinde rezonansa neden olmak kolaydır, bu da çoğunlukla birden fazla invertör paralel bağlandığında meydana gelir.
(2) İnverter kurulumdan sonra bir kişi tarafından incelenmeli, işaretlenmeli ve kaydedilmelidir.
(3) İnverter havalandırma kanalı ile harici kanal arasındaki bağlantı, mekanik titreşimin neden olduğu mekanik gürültüyü önlemek için yumuşak bir şekilde bağlanmalıdır.
(4) İnverterin gürültüsü arttığında ve bir koku olduğunda, buna dikkat çekilmeli, inverterin dahili arızaları kontrol edilmeli ve uygun şekilde nedenleri bulunmalıdır.
(5) Kurulum ve devreye alma sırasında inverter kaçağı, topraklama, faz sırası vb. tespitine dikkat edin.
(6) İnverteri devreye alırken aynı anda en az 2 kişi bulunmalı ve operatörün güvenlik korumasına dikkat edilmelidir.

Yüksek kaliteli invertörler ve yüksek performanslı fotovoltaik panellerin kombinasyonu, eviniz için mükemmel bir dağıtılmış PV sistemi kurmanıza yardımcı olarak hayatınızı daha yeşil, daha verimli ve daha kullanışlı hale getirecektir.


MaysunSolar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri ve PV sistemleri oluşturma deneyimi sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.