Return to site

Evimin PV verimliliği neden satıcı tarafından belirtilen değere uygun değil?

March 20, 2023

Sıcaklık, toz ve kirlilik, gölgeleme, modül yönü ve eğimi, invertör verimliliği, kablo kayıpları vb. dahil olmak üzere dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Ancak Maysun Solar, güç kayıplarını en aza indirmek için ana faktörlerin bir listesini derlemiştir.

Modül oryantasyonu ve eğim açısı

Modüllerin kurulumu için optimum bir yönlendirme ve eğim açısı vardır. Yönlendirme, kuzey yarımkürenin güneye ve güney yarımkürenin kuzeye bakması kuralına dayanırken, eğim açısı yerel enleme göre belirlenir. Panelin açısı, yıl boyunca sistem tarafından alınan güneş ışınımı miktarını etkiler ve optimum yönelim ve eğim açısından sapmalar enerji üretiminde kayba neden olur.
Optimum eğim açısı ne kadar düşük olursa, modülde o kadar fazla toz birikeceğini ve yağışın tozu o kadar az yıkayacağını ve bunun da biraz daha fazla güç kaybına yol açacağını unutmamak önemlidir.

Ortam ve sıcaklık

Sıcaklık katsayısı, dikkate alınması gereken bir diğer performans faktörüdür. Bir PV modülünün çalışma sıcaklığı, güç çıkışı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve yüksek çalışma sıcaklıkları güç kayıplarına yol açar. Sıcaklık katsayısı, 25 santigrat derecelik (77 Fahrenheit) bir referans noktasının üzerindeki her 1 santigrat derecelik artış için enerji çıkışındaki yüzde azalmadır. güç sıcaklık katsayısı için parametreler Maysun'un veri sayfasında verilmiştir.
Bazı çatı kaplama malzemeleri diğerlerine göre daha fazla ısı emer ve bu da performansı etkileyebilir. Güneş panelinin açısı sıcaklığı değiştirebilir ve düz monte edilen paneller genellikle daha sıcak olur, bu nedenle ısıyı dağıtmak için modül ile çatı arasında boşluk bırakılması gerekir. Panel tipleri de değişiklik gösterir; ince film paneller tipik olarak monokristal veya polikristal güneş panellerinden daha düşük bir sıcaklık katsayısına sahiptir.

Yüzeydeki kuş pislikleri, toz, yaprak ve diğer kirler

Güneş panelleri uzun süreler boyunca dış ortama maruz kalır ve yüzeyde toz ve diğer dökülen yaprakların birikmesi bazı bölgelerde enerji kaybının önemli bir nedenidir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü bölgelerde bu durum %5'e varan bir kayba yol açabilir. Toz birikintilerinin sık olduğu bölgelerde bu rakam %1 ila %2 oranında artabilirken, trafiğin yoğun olduğu bölgelere yakın yerlerde genellikle %1'lik bir kayıp daha yaşanır. Yıl boyunca yağış alan bölgelerde toprak kirliliği kayıpları genellikle %2 civarında seyreder.
Kuş pisliği ve dökülen yapraklar gibi şeyler hücreleri kaplayarak güneş modüllerine zarar verebilecek bir sıcak nokta etkisi yaratabilir ve güneş panellerinin düzenli olarak temizlenmesini gerektirir.
(Düğme ekleyin, "" başlığını ve blog yazısının bağlantısını ekleyin)

İnvertör verimliliği

İnvertör, fotovoltaik sistemin önemli bir bileşenidir ve elektronik ve endüktif bileşenler nedeniyle dahili ısı kayıpları varsa güç kayıpları meydana gelebilir. Buna ek olarak, invertörün verimliliği kendi çalışma sıcaklığına bağlıdır, bu da sıcaklık gücünden dolayı modülde meydana gelen hasarla aynıdır, ancak invertörün etkisi nispeten küçüktür. Bu nedenle, invertör iç mekanda serin ve havalandırılan bir yere ve dış mekanda güneşli bir yere, doğrudan güneş ışığından uzak, mümkünse bir gölge kalkanı ile kurulmalıdır.

Kablo sorunları

Kablo kaybı kaçınılmazdır ve genellikle %2'lik ek bir sistem kaybına neden olur. Proje kısa bir süre için daha kalın kablolar kullanırsa bu kayıplar %1'e yaklaşabilir. Mühendislik deneyimi gereği, DC hat kayıpları %2 olarak hesaplanırken, elektrik santrallerinin tümü yakın mesafede şebeke bağlantısı prensibini kullanmaktadır, AC tarafında daha küçük hat kayıpları ve AC hat kayıpları %1'dir. Buna ek olarak, AC ve DC tarafı terminal bağlantısının getirdiği temas kaybı %1'lik bir kayıp değerine sahiptir, bu tür toplam kayıp %5'e ulaşır.
PV sisteminde DC tarafı PV için özel kablolar kullanmalı ve AC tarafı çıkış akımını karşılayan kablolar kullanmalıdır. Uyumsuz terminal bağlantılarının kullanılması, zayıf sıkma ve diğer kurulum düzensizlikleri kayıpların artmasına ve ciddi durumlarda inverterin yanmasına neden olabilir.

Bunlar, Maysun Solar tarafından derlenen PV güç kaybının nedenlerinden sadece bazılarıdır. PV sistemlerimizin bakımını yapmak için ne yapabiliriz? Okumaya devam edin

Maysun Solar, 15 yıllık deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, fiyat teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.