Return to site

Fotovoltaik modül satın almak için eksiksiz bir kılavuz (II)

January 18, 2023

2022'de yaşanan enerji krizinin ardından "fotovoltaik" kelimesi giderek daha sık telaffuz edilmeye başlandı. Fotovoltaik bir sistem kurmak, yeşil ve sürdürülebilir bir kalkınma için fikir birliği haline gelmiştir. Peki fotovoltaik tam olarak nedir ve fotovoltaik paneller neden elektrik üretir? Bana gerçekten fayda sağlayabilir mi? PV'ye yatırım yapmanın maliyeti nedir ve buna değer mi? Herkes gibi ben de güneş panelleri mi kullanmalıyım? Bu PV modülü satın alma kılavuzunu okuduktan sonra kendi seçiminizi yapacağınızdan eminim!
Bu kılavuz iki bölüme ayrılmıştır, bu ikinci bölümdür.

PV panel seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç husus vardır. Bunlar arasında panellerin watt değeri, ürün ve hizmetler de dahil olmak üzere daha önce bahsedilen markalar ve hizmet ömrü veya PV panellerin gerçek çalışma süresi yer almaktadır. Aklınızda tutmanız gereken bir diğer husus da, genellikle 25 yıl garantili olan verim de dahil olmak üzere çeşitli hususları kapsayan garantidir.

Güneş panellerini seçerken, bir PV sistemi kurmanın daha sonraki bir aşamada bakım gerektirdiğini akılda tutmak da önemlidir. Örneğin, birçok kişi şunu soracaktır: PV panellerin temizlenmesi gerekir mi? Evet, paneller yılda en az iki kez temizlenmelidir. Temiz paneller daha yüksek enerji verimi anlamına gelir.

Fotovoltaik paneller kışın kar yağdığında da elektrik üretebilir mi? Bu aynı zamanda yaygın bir endişe kaynağıdır. Birçok Avrupa ülkesinde kışlar uzun sürmekte ve kar birikimi güneş radyasyonunun iletimini azaltmaktadır. Bu nedenle, güneş paneli satın almaya karar verirken PV panel teknolojisinin tüm yönlerinin ve daha sonraki kullanım ve bakımın farkında olmak son derece önemlidir.

Fotovoltaik panellerin kurulduğu yer de önemlidir. Çoğu durumda, bu evin çatısıdır. Buradaki kilit konu, çatının yönü ve çatının bazı kısımlarının hangi açıyla eğimli olduğudur.

PV'nin avantajlarından biri, daha önce bahsedilen kaplama türüne veya eğim açısına bakılmaksızın çoğu çatıya kurulabildiği için çok yönlülüğüdür. FV tesisler, FV montaj aparatlarıyla donatıldıkları sürece düz çatılara bile kurulabilir. Bununla birlikte, kurulum için optimum eğim açısı, kapsamlı bir profesyonel hesaplama gerektirir ve genel olarak, enlem ne kadar yüksekse, PV panellerinin eğim açısı da o kadar büyük olur.

Kilit konu, çatının yönü olmaya devam etmektedir. Avrupa ülkeleri için en iyi çatının güneye bakan bir yönelim olduğu düşünülmektedir. Doğuya veya batıya kurulum da dikkate alınmaya değer. Genel bir kural olarak, PV panellerinin kuzeye bakan bir yönde kurulmaması gerektiği düşünülmektedir.

PV kurulumuna karar vermeden önce mülkün yeterli güneş ışığı alıp almadığına da dikkat etmek gerekir. Bu durum bazen komşu binalardan veya yüksek ağaçlardan kaynaklanan parazitlerin olduğu durumlarda söz konusu olabilir.

Kurulacak PV sisteminin kapasitesini nasıl seçerim?

Genel kural, bir evin kurulu kapasitesinin, bir yılda tüketilenden daha fazla enerji üretilmeyecek şekilde olması gerektiğidir. Bu, indirim sistemi kapsamında şebekede kalan enerji kısmını dengeleyecek ve aynı zamanda hane halkının ihtiyaçlarına göre aşırı enerji üretimini önlemeye yardımcı olacaktır.

Bir kılavuz olarak, yıllık enerji tüketiminize dayanarak bir PV sisteminin kurulu kapasitesini kendiniz tahmin edebilirsiniz. Genel olarak 1kW'lık bir PV sisteminin yılda 1.000 kWh elektrik tüketimini karşılayacağı kabul edilmektedir.

PV için geri ödeme süresi nedir?

Kıyıya ulaştıktan sonra, can sıkıcı ve belki de hayati önem taşıyan son soruyu yanıtlamanın zamanı gelmiştir. Peki, PV için geri ödeme süresi nedir?

İyi tasarlanmış bir PV tesisi ortalama 7-9 yıl içinde kendini amorti eder. Bir şirket bir teklif yaptığında, genellikle tüketiciye simüle edilmiş bir geri ödeme süresi verir. PV ürünlerinin fiyatlarının düşmeye devam edeceği ve elektrik fiyatlarının artmaya devam etmesi halinde bu yatırımın geri ödeme süresinin 5-7 yıla kadar düşeceği iyi bilinmektedir.

Sıkça sorulan sorular

2023'te 1 kW PV'nin maliyeti nedir?
Sistemin maliyeti çeşitli faktörlere bağlıdır. Tipik olarak, Avrupa'da 1 kW'lık bir sistemin maliyeti 1200 - 1600 € civarındadır.

Fotovoltaik kurmak hala karlı mı?
Sürekli değişikliklere ve elektrik fiyatlarındaki artışa rağmen, fotovoltaik enerjiyi düşünmeye ve her şeyden önce seçmeye değer. Hâlâ kârlı.

Hangi sistem seçilmeli - şebekeye bağlı, şebekeden bağımsız veya hibrit?
Her vaka ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Şebekeye bağlı sistemler, küçük PV kurulumları için uygun maliyetlidir. Şebekeden bağımsız kurulumlar, öncelikle maliyetlere bakmadan tam bağımsızlık konusunda endişe duyanlar içindir. İkisini birleştirmek istiyorsanız, hibrit bir sistem iyi bir çözüm olabilir.

Kılavuzu okuduktan sonra, PV'nin neredeyse tüm sırları keşfedildi. Elektriğin pahalı olmaya devam ettiği bu zamanlarda kendi yeşil enerjinize sahip olmak kulağa harika gelmiyor mu?

Herhangi bir sorunuz varsa veya yüksek kaliteli güneş panelleri satın almak istiyorsanız, Maysun Solar ile iletişime geçmekten çekinmeyin.