Return to site

Fotovoltaik paneller kışın nasıl çalışır?

January 18, 2023

Enerji dönüşümü bugün dünyada büyük bir trend ve güneş enerjisi birçok kullanıcı için bariz bir seçim, bu yüzden güneş panellerinin kışın nasıl çalıştığını öğrenelim.

Sıcak yaz ayları bitti ve soğuk kış aylarına yaklaşıyoruz. Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu kış kuzey yarımkürede %70 ihtimalle "La Niña" fenomeni yaşanacak ve kışın aşırı soğuk olayların yaşanma ihtimali çok yüksek. Bu, enerji krizinin ortasında olan Avrupa için kötü bir haber.

Önümüzdeki iki ay içinde evinize bir fotovoltaik sistem kurduysanız veya kurmayı planlıyorsanız, tebrikler, soğukla yüzleşmeye herkesten daha hazırsınız demektir. Bu fotovoltaik paneller evinize sürekli ücretsiz elektrik akışı sağlayabilir.

Kulağa harika geliyor, ama belki de bu konuda biraz endişelisiniz. İşte fotovoltaik hakkında bir başlangıç, zaten biliyorsanız atlayabilirsiniz.

Sıcaklık bu kadar düşükken fotovoltaik paneller elektrik üretebilir mi?

Tabii ki yapabilirler.
Solar PV ışık enerjisini ısıya değil elektriğe dönüştürür. Güneş ışığı olduğu sürece fotovoltaik paneller tüm yıl boyunca elektrik üretebilir. Aynı şekilde, şu soruya da cevap vermek mümkündür: yazın mı yoksa kışın mı hangisi daha verimlidir?
Hücrelerin sıcaklık katsayısı nedeniyle, sıcaklık ne kadar düşük olursa panellerin verimliliği de o kadar yüksek olur. Sıcaklık ne kadar düşük olursa verimlilik de o kadar yüksek olur.

Fotovoltaik paneller sürekli dışarıda olduklarında donarlar mı?

Hayır.
Düşük sıcaklıktaki havanın PV panelleri üzerinde çok az etkisi vardır. PV modülleri düşük sıcaklığa dayanıklıdır ve cam, alüminyum çerçeveler ve hücreler gibi ana malzemeler inorganiktir ve sıcaklığa çok az bağımlıdır, bu nedenle düşük sıcaklıklar PV modüllerini dondurmaz.
Ancak, tek camlı modüllerin plastik arka tabakaları ultra düşük sıcaklıklar nedeniyle kırılgan hale gelebilir ve bu da modülün hizmet ömrünü etkileyebilir. Bu nedenle, İskandinav bölgesindeki müşterilerin daha güvenilir olan TwiSun serisi gibi çift camlı bir modül seçmelerini tavsiye ediyoruz.

Paneller kışın daha mı az elektrik üretiyor?

Evet, fotovoltaik paneller tarafından üretilen toplam elektrik miktarı genellikle kış aylarında yılın diğer mevsimlerine kıyasla daha düşüktür.
Kışın günler daha kısadır ve daha az güneş ışığı vardır. Ayrıca, daha bulutlu ve yağmurlu havalarda güneş ışığı daha sık engellenir ve PV panelleri daha az güneş radyasyonu alır, bu da doğal olarak daha az elektrik üretir.

Buraya kadar okuduysanız, fotovoltaiklerle aranız iyi demektir. Bilmek istediğiniz bir sonraki şey, kurulum, çalıştırma ve bakım dahil olmak üzere fotovoltaik panellerin kışın nasıl çalışması gerektiğidir? Öyleyse, devam edelim!

Fotovoltaik panellerimde kar birikmişse ne yapmalıyım?

Kurulumun konuma uygun olarak tasarlanması
Sık sık kar yağan bölgeler için, güneş panellerinin eğim açısını optimum eğim açısı aralığında artırmamız gerekir. Güneş panelinin yüzeyindeki karın etkin güç üretim aralığı içinde kendi kendine kayması da daha kolaydır. Alternatif olarak, siyah çerçeveler veya tamamen siyah modüller (köprü) seçmeyi düşünebilirsiniz - siyah daha fazla ısı emer ve karı daha hızlı eritebilir.

Karları zamanında temizleyin
PV panellerini kaplayan kar, panellerin güneş ışığına maruz kalmasını etkileyebilir ve modülün güç üretimini azaltabilir. Kar zamanında temizlenmezse, PV modüllerinin ömrünü bile etkileyebilir. Bu nedenle, kar yağışından sonra PV modüllerinden kar temizlemek önemlidir. PV modüllerinin zamanında temizlenmesi sadece güç üretimini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sıcak nokta etkisini önler ve modüllerin ömrünü uzatır.

PV modülleri nasıl düzgün temizlenir?

  1. Sertleştirilmiş camın çizilmesini ve hatta kırılmasını önlemek için doğrudan PV modülleri üzerinde kar küremek için sert kürekler gibi keskin metal nesneler kullanmayın.
  2. Karı nazikçe süpürmek için yumuşak bir bez paspas kullanın.
  3. Dengesiz ısı ve soğuk nedeniyle PV modüllerinin zarar görmesini önlemek için buz tabakasını dökmek için sıcak su kullanmayın.
  4. Karı temizlemeden önce uzun süre birikmesini beklemeyin. Temiz süpürmeyi ve kar parçaları bırakmamayı unutmayın.

Elektrik faturanızdan tasarruf etmek veya yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak istiyorsanız, Maysun Solar profesyonel bir fotovoltaik panel üreticisidir ve size doğru panelleri sağlayacak deneyime sahiptir. İhtiyacınız varsa fiyat teklifi için lütfen bizimle iletişime geçin.