Return to site

Fotovoltaik sistem bakımı: panellerin temizlenmesi için pratik tavsiyeler

January 17, 2023

Toz, yaprak ve kir fotovoltaik modüller üzerinde birikerek güneş panellerinin yüzeyini kirletir ve tıkar, böylece güneş radyasyonunu sınırlar ve elektrik çıkışında azalmaya neden olur. Kirli bir fotovoltaik sistemin elektrik çıkışını %20'ye kadar azaltabileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, PV panel sistemlerinin uygun şekilde temizlenmesi, güneş radyasyonunun en iyi şekilde emilmesini ve ardından elektriğe dönüştürülmesini sağlamak için gereklidir. Aslında güneş panellerinin düzenli ve planlı bir şekilde temizlenmesi enerji verimini ve dolayısıyla elektrik üretimini %30'a kadar artıracaktır. 

Fotovoltaik paneller ne sıklıkla temizlenmelidir?

Yağmur ve kar gibi hava olayları PV panellerini durulayıp temizleyebilse de, bu onları tamamen temizlemek için yeterli değildir. Özellikle güvercinler gibi kuşlar panellerinizin yakınında kalır ve yüzeyi lekeleyen kuş pislikleri bırakırlar. Bu nedenle, hem panellerinizin verimliliğini korumak hem de bunları yapmak için kullanılan malzemelerin iyi durumda kalmasını sağlamak için PV panellerinizi düzenli olarak temizlemeniz şiddetle tavsiye edilir. PV sisteminizin enerji çıkışının sabit kalmasını sağlamak için, PV modüllerinizin temizliğini en az iki yılda bir planlamanız gerekir ve hatta çevrede çok fazla kuş varsa yılda bir kez temizlemeyi planlayabilirsiniz.

Fotovoltaik panellerimi nasıl temizlerim?

İlk olarak, PV sisteminin yanlış çalışmadığının ve üretilen elektrik seviyesinin azalmadığının kontrol edilmesi önemlidir, bu PV sisteminin kontrol paneli aracılığıyla kontrol edilebilir. Panellerin, size özel bir çözüm sunmak için uzman deterjanlara ve temizleme yöntemlerine sahip profesyoneller tarafından ortalama 80 €/kW fiyatla temizlenmesini seçebilirsiniz.
Elbette kendiniz de temizleyebilirsiniz (bu daha tehlikelidir) ve bir can simidi, yumuşak bir fırça ve özel bir deterjan gerektirir; ayrıca 1.300 m2 / saate kadar hızlı ve verimli temizlik için radyo kontrollü bir PV panel temizleme robotu da seçebilirsiniz.
Kışın çatıda kar olduğunda, eğimli bir çatınız varsa Maysun Solar'ın tamamen siyah modülleri bu sorunu önleyebilir. Panelleriniz yere veya araziye kuruluysa, kar yere düştüğünde ve paneller herhangi bir şeyle örtülmediğinde, yerdeki kar bir ayna görevi görür ve güneş ışığını geri yayar, böylece çift camlı modüller kurulduğunda karın yansıması küçük bir destek olduğundan paneller tarafından üretilen gücü artırır.

Düz bir çatıda, camı çizmemeye dikkat ederek karı itmek için yumuşak bir fırça veya paspas vb. kullanabilirsiniz. Modüller belirli miktarda kara dayanacak şekilde üretilmiştir, ancak üzerlerine de basmamalısınız. Ayrıca, çok fazla kar biriktikten sonra temizlememeniz de tavsiye edilir, çünkü bu koşullar modüllerde gizli çatlaklara veya hasara neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir husus: panelleri durulamak için sıcak su kullanmamalısınız.

PV sistemimi temizlemek için en uygun zaman ne zamandır?

PV modüllerinin temizliğini planlamak için en uygun zaman erken ilkbahar, yani Mart/Nisan aylarıdır. Bu şekilde, sistem çok temiz olacak ve böylece güneş ışınlarının en iyi olduğu aylarda enerji üretecektir.

Maysun Solar'da, ürünlerimizin ucuz ürünler olmadığını, güvenebileceğiniz uzun vadeli çözümleri temsil ettiğini vurgulamak için 15 yıllık ürün garantisi ve 25 yıla kadar performans garantisi sunuyoruz.
Hava koşulları, binalar ve teknolojiler evrensel olmadığından, bunlar yerden yere değişir. Bu nedenle, evinizin çatısının özel koşulları için uygun sistem çözümünü oluşturmada size uzman yardımı sağlamak üzere hazır bulunabilecek bölgesel uzmanlara güveniyoruz.
İtalya ve Almanya gibi çeşitli ülke bölgelerinde ofislerimiz, depolarımız var ve size en yakın lojistik merkezinden fotovoltaik paneller göndereceğiz, şimdi WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçin ve fiyat teklifi alın.