Return to site

Fotovoltaik teknolojisi ve tarihçesi

February 21, 2023

ardından, fotovoltaik teknolojisi günümüze kadar gelişmeye devam etmiştir.

Güneş ışığını elektriğe dönüştürmek için güneş pillerini kullanan fotovoltaik teknolojisi, son yıllarda yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak giderek daha önemli hale gelmiştir. Fotovoltaiklerin temel prensipleri yüzyılı aşkın bir süredir anlaşılmış olsa da, teknolojinin pratik uygulamaları yirminci yüzyılın ikinci yarısına kadar ortaya çıkmamıştır

Fotovoltaiklerin doğuşu

1839 yılında Fransız fizikçi Alexandre-Edmond Becquerel, fiziksel deneyler yaparken, iletken bir sıvı içindeki iki metal elektrot ışıkla aydınlatıldığında elektrotlar arasında bir akım oluştuğunu keşfetti ve bu olguya fotovoltaik etki adını verdi. Keşfinin onuruna, fotovoltaik etki "Becquerel etkisi" olarak da bilinir.

1883 yılında Amerikalı mucit Charles Fritts, yarı iletken bir metal bağlantı oluşturmak için selenyum yarı iletkenini çok ince bir altın tabakasıyla kaplayarak ilk güneş pilini icat etti. Cihazın dönüşüm verimliliği sadece %1 civarındaydı, ancak fotovoltaik teknolojinin elektrik üretme potansiyelini ortaya koydu.

Sonraki birkaç on yıl boyunca, araştırmacılar farklı güneş pili malzemeleri ve tasarımları ile denemeler yapmaya devam ettiler ve çeşitli derecelerde başarı elde ettiler.

1954 yılında Daryl Chapin, Calvin Fuller ve Gerald Pearson'ın da aralarında bulunduğu Bell Labs araştırmacıları, %6'lık bir dönüşüm verimliliğine sahip ilk monokristal silikon güneş pilini yarattı. Bu atılım fotovoltaik teknolojinin doğuşuna işaret ediyordu.

Fotovoltaik teknolojisinin gelişimi

1970'lerde yaşanan petrol krizi de güneş enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artmasına yardımcı olmuştur.

17 Mart 1958'de ABD'nin ikinci yapay uydusu, kimyasal ve fotovoltaik hücreler kullanan bir fırlatıcı aracılığıyla uzaya fırlatıldı. Bu küçük uydu, o zamandan beri uzay araştırmaları için kademeli olarak geliştirilen güneş pillerinin kullanımının temelini attı.

1976 yılında Avustralya hükümeti, taşradaki tüm telekomünikasyon ağını fotovoltaik hücre istasyonları aracılığıyla işletmeye karar verdi.

ABD Sahil Güvenliği 1983'ten beri işaret ve navigasyon ışıklarına güç sağlamak için fotovoltaik kullanmaktadır. O dönemde ABD'nin küresel PV pazarındaki payı %21 civarındaydı ve PV pazarı ağırlıklı olarak bağımsız sistemler için çözümler sunuyordu.

2007'den sonra, PV enerji üretim teknolojisi kırılmaya devam etti ve aynı zamanda, küresel düşük karbonlu yaşam kavramı yayılmaya devam ettikçe, küresel güneş enerjisi hızlı bir gelişme aşamasına girdi, ülkeler devlet sübvansiyon politikalarını uygulamaya koydu.

2008'den 2013'e kadar, yeni PV kurulumlarının yıllık büyüme oranı %50'nin üzerinde kaldı, hatta 2011'de yaklaşık %80'e ulaştı.

Günümüzde PV teknolojisi, bireysel evler ve işletmeler için küçük güneş panellerinden tüm topluluklara elektrik sağlayan büyük güneş enerjisi santrallerine kadar geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır. Küresel olarak, 2010 yılında 16 GW olan yeni PV kapasitesi 2022 yılına kadar 260 GW'a ulaşacaktır.

PV teknolojisindeki birçok ilerlemeye rağmen, hala üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluk vardır. En büyük engellerden biri, son yıllarda giderek azalan güneş paneli üretim ve kurulum maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Fotovoltaik endüstrisinde hücre teknolojisinin gelişimi birçok aşamadan geçmiştir ve buna rağmen PV teknolojisinin temiz, yenilenebilir enerji sağlama potansiyeli yadsınamaz.

Araştırma ve geliştirme devam ettikçe, önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmaya ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak daha verimli ve uygun fiyatlı güneş pilleri görmemiz muhtemeldir.

Fotovoltaik modül üreticisi Maysun Solar, 15 yıllık uzmanlığı ile size kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.