Return to site

Fotovoltaiklerin Avrupa'da genişlemesi ne anlama geliyor?

April 25, 2023

Yeni enerji sektörünün gelişimini desteklemeye yönelik bir dizi Avrupa politikası, hem politika hem de finansman açısından yeşil sektöre yönelik güçlü bir hükümet desteğinin sinyallerini vermiştir. Hükümetler enerji sektörünü tam olarak neden geliştiriyor? Enerji sektörünün hızla büyümesi ne anlama geliyor? Gelin ve yazarla tartışın.

Avrupa PV pazarının hızla genişlemesi

Avrupa pazarı küresel PV pazarının önemli bir parçasıdır ve kurulu kapasitesi genel PV pazarında çok önemlidir. Avrupa PV'si daha önce yükselişe geçmiş, 2011 yılında yeni kurulu kapasite 23 GW'a ulaşarak küresel yıllık yeni kurulu kapasitenin %74'ünü oluşturmuştur. Bir düşüş döneminin ardından, AB PV pazarı 2018'den sonra ekonominin toparlanmasıyla birlikte, her iki tarafta da arz ve taleple birlikte yeniden yükselişe geçmiştir.

Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından AB enerji bağımsızlığı sürecini hızlandırdı. Gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, Rusya'dan enerji ayrışmasını hızlandırmak isteyen Avrupa ülkelerinin ilk görevi doğalgaza alternatif enerji kaynakları bulmaktır. Fotovoltaik ve rüzgar enerjisi birlikte REPower AB'nin doğal gazdan ayrılma planının yaklaşık %20'sini oluşturmaktadır. REPower AB planında enerji dönüşümünün gerekliliklerinin enerji verimliliğini arttırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını arttırmak ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı hane halkı, evsel ve endüstriyel seviyelerde ve güç sistemi seviyesinde daha hızlı azaltmak için altyapı darboğazlarını ele almak olduğunu belirtmek ilginçtir. Bu aynı zamanda Avrupa PV pazarının sürekli genişlemesini de açıklamaktadır.

Mali genişleme PV piyasası hareketlerini etkiliyor

PV'nin de bir parçası olduğu yenilenebilir enerjinin genişlemesinin merkezi bir unsuru, Avrupa hükümet politikasının mali genişlemesidir. Işık kaynaklarındaki dengesizlik nedeniyle, mevcut PV modül fiyatlarının Avrupa PV'sini şebeke paritesine getirmesi mümkün değildir. Dağıtılmış PV için mevcut sübvansiyon mekanizması "net ölçüm", "net fiyatlandırma" ve FiT'ye dayanmaktadır. Avrupa ülkeleri tarafından benimsenen çeşitli sübvansiyon politikaları, Alman hükümetinin karbon kredisi girdisi veya Polonya'daki artan mali sübvansiyonlar olsun, hükümetin finansman kaynağı kova karbon kredisi geliriyle ilgilidir. Son iki yılda popüler hale gelen karbon sınır vergisi de mali genişlemenin bir yansımasıdır.
Yer enerji santralinin bir ila iki yıllık inşaat döngüsü nedeniyle, Avrupa PV pazarı ihale genişleme eylemi bu yıl ve önümüzdeki iki yıl içinde kademeli olarak kurulu seviyeye aktarılacaktır. İkinci olarak, enerji krizi altında Avrupa'daki yüksek elektrik fiyatı ve mali genişleme politikası, bir süre boyunca dağıtılmış kurulumlardaki patlamayı tetikledi. Piyasa öncülüğünde, ihale ve politika odaklı girişimler Avrupa PV piyasasında uzun vadeli talebi destekleyecektir.

AB ülkelerindeki kümülatif kurulu kapasite açısından ilk beş ülke şunlardır: Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa. PV gelişiminin üç itici gücü şunlardır: öz tüketim rejimleri, PPA'lar ve ihaleler. Avrupa ülkeleri kendi yerel ışık koşullarına ve PV gelişiminin mevcut durumuna göre farklı tepkiler benimsemiştir. Almanya geçen yıl FiT ek ücretini kaldırdı. İspanya'daki çoğu il ve bölge, UNEF'in savunuculuğunun ardından inşaat izinlerini kaldırdı. Hollanda, ticari çatı ve yere monte tesisler için SDE++ programını benimsemiştir. Bu arada, Polonya'da net ölçüm planları ve mikro jenerasyon üniteleri iyi çalışıyor. Fransa ise S12 kararnamesinin ardından FiT'lerin kapsamını genişletmiştir.

Maysun Solar, 15 yıllık deneyimi ile uzman bir PV modül üreticisi olarak, farklı ihtiyaçları karşılamak için geniş bir PV modül yelpazesi sunmaktadır. Balkon PV, çatı ve yere monte güç istasyonları gibi çeşitli senaryolar için uygundurlar. Daha fazla bilgi için lütfen butona tıklayınız.