Return to site

Güneş panellerini seçerken yarım tabaka kesim teknolojisini biliyor musunuz?

April 19, 2023

Verimlilik her zaman PV endüstrisinin anahtarıdır, ancak hücrelerin verimliliği arttıkça, bir seri devredeki akım artışının getirdiği daha büyük dirençli güç kayıpları, batarya modüllerinin geliştirilmesinde bir darboğaza yol açmıştır. Bu durum batarya modüllerinin geliştirilmesinde bir darboğaza yol açmıştır. Kayıpların nasıl azaltılacağı verimliliği artırmanın anahtarı haline gelmiş ve böylece yarım hücreli modül teknolojisi ortaya çıkmıştır.

Lazer kesim teknolojisi

Yarım hücre teknolojisi genellikle hücreyi hücrenin ana ızgara hattına dik bir yön boyunca iki özdeş yarıya kesmek için lazer kesim kullanır ve bunlar daha sonra seri olarak kaynaklanır. Akım, aynı çıkış voltajı korunurken orijinalin yarısı olarak değiştirilir ve güç kaybı önemli ölçüde azaltılır.
Dışarıdan bakıldığında, yarım hücreli modüller arasındaki farkı görebileceğinize inanıyorum. Seri-paralel yapı tasarımı nedeniyle, modül uzunlamasına yönde ikiye bölünür, bu da paralel olarak bağlanmış iki küçük modüle eşdeğerdir, akım modülün arkasından ortadaki bir lavabo şeridinden çekilir ve üç parçalı bir bağlantı kutusu aracılığıyla güç kullanan ekipmana yönlendirilir.
Fotovoltaik endüstrisinde kullanılan başlıca kesme ekipmanı türleri elmas kesme makineleri ve lazer kazıma makineleridir. Lazer kazıma, lazer kesimin daha yüksek verimliliği ve "tahribatsız kesim" teknolojisinin ortaya çıkması nedeniyle yaygınlaşmıştır.

Lazer ve mekanik dilimlemenin hakim olduğu geleneksel lazer kazıma teknolojisi, tahribatsız kesme teknolojisinden daha yüksek hasar oranına sahiptir ve kesme tozuna karşı hassastır.
Tahribatsız kesim teknolojisi, verim oranını %99'un üzerine çıkarır ve termal gerilim ve hızlı soğutma altında hücreyi kırmak için bir soğutma sistemi ile birlikte bir lazer kullanma prensibine dayanır ve kırığın kesim yönünde sürekli olarak genişlemesine izin verir.

Yarım tabaka kesim işlem akışı

Genel olarak, yarım hücre kesimi dört adıma ayrılır: yükleme, kesme, inceleme ve toplama ve işlemi tamamlamak için 1-2 kişi gerekir.
Hücreleri keserken, lazer gücü ve kazıma hızı gibi parametrelerin hücrenin boyutuna, kalınlığına, çarpıklığına ve kapasite gereksinimlerine göre ayarlanması gerekir. Ayarlandıktan sonra, operatör harmanlanmış hücreleri makineye besleyecek ve hücreleri robotik bir kol ve konveyör bant aracılığıyla lazer kesim masasına taşıyacaktır.
Kesim işlemi sırasında hücrelerin stabilitesini sağlamak için tabla hava delikleriyle donatılmıştır. Vakum pompası çalıştırılır ve hücreler adsorbe edilerek konsola sabitlenir. Kesimden sonra hücreler incelenir ve geçenler ve geçmeyenler ayrı ayrı işlenir. Yarım hücre kesimi temassız bir işlemdir ve hücrelerin hasar görmesini ve kirlenmesini önler.

Yarım hücreli pillerin avantajları nelerdir?

  1. Daha küçük hücreler direnç tüketimini azaltır ve fotovoltaik dönüşümün verimliliğini artırır.
  2. Daha küçük gölgeli gölgeleme alanı, gölgeli güneş pili modülü ısınması nedeniyle sıcak nokta riskini azaltır.
  3. Tutarsız hücre performansından kaynaklanan modül akım uyumsuzluğu kayıplarını azaltmak için seri ve paralel devre tasarımı.
  4. Işığın modül içinde ikincil yansımasına izin vererek optik kullanımı iyileştirmek için hücreler arasındaki boşluk alanının artırılması.

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak, çok çeşitli yarım hücre modüllerine de sahiptir, ilgileniyorsanız, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayabilir veya WhatsApp aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.