Return to site

Güneş panellerinin neden belli bir açıyla yerleştirilmesi gerekir?

April 4, 2023

Geçmişte birçok makalede belirtildiği gibi, kurulum sürecinde PV panellerin konumu ve yerleştirme açısı, PV modülünün verimliliğini artırmada çok önemli bir etkiye sahiptir ve PV modülünün yıl boyunca ürettiği elektrik miktarını doğrudan etkiler. Bu nedenle, bu yazıda size kendi PV panelleriniz için en iyi yerleştirme açısını nasıl hesaplayacağınızı anlatacağım. Maysun Solar, evinizin çatısının PV kurulumu için uygun olup olmadığını nasıl belirleyeceğiniz konusunda daha önceki bir makalede bazı deneyimler aktarmıştı, ilgileniyorsanız üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz:

PV panellerinin yerleşimi ve açısı konusunda neden endişelenmeliyim?

Optimum eğim açısını hesaplamanın amacının maksimum güneş radyasyonunu elde etmek olduğunu anlamalıyız. Ve güneş radyasyonu, güneş doğrudan dünyanın üzerindeyken en güçlüdür. Örneğin, yıl boyunca ekvatoral bölge ve daha sonra güneş doğrudan Yengeç Dönencesi üzerindeyken iki çizginin bulunduğu bölge. Yani teoride, PV panellerini güneş ışınlarına dik olarak yerleştirmek ışıktan en fazla ısıyı sağlar, ancak güneşin yükseklik açısı gün boyunca sürekli değiştiği için bunu bir kurulumda yapmak zordur. Aynı zamanda, birçok ev, izleme sistemli PV montajlarının aksine, kendi açılarını ayarlamak için güneşi otomatik olarak takip etmeyen sabit PV montajları ile kurulmaktadır. Bu nedenle, maksimum güç üretimi elde etmek ve PV modüllerinizden en iyi şekilde yararlanmak için yıl boyunca maksimum güneş ışınımını elde etmek amacıyla yerel boyuta göre PV modül düzenlemesi için en iyi eğim açısını hesaplamamız gerekir.

Bir güneş panelinin eğim açısı, dünyanın kuzey ve güney yarımkürelerine göre bulunduğunuz enlem konumuna göre belirlenir. Dünya'nın dönüşü ve devrinin güneşin günün ve mevsimlerin farklı zamanlarında konumlanmasına neden olduğu iyi bilinmektedir. Gün ışığının maksimum yoğunluğunun güneş panellerine ulaşması için güneş panellerinin yönünü belirlememiz ve optimum eğim açısını hesaplamamız gerekir. Bu iki faktöre bağlıdır: Birincisi, kurulum sahasının coğrafi konumu. İkincisi ise yılın hangi zamanında güneş enerjisine en çok ihtiyaç duyulduğu, yani ışık yoğunluğunun en yüksek olduğu zamandır.

Optimum eğim açısını nasıl hesaplayabilirim?

Genel olarak, güneş PV panelleri, düşük kış güneşinin çoğunu yakalamak için kışın yere daha büyük bir açıyla ve çıkış oranını en üst düzeye çıkarmak için yazın yere daha küçük bir açıyla açılmalıdır. Eğim açısını hesaplamak için birkaç yöntem aşağıda verilmiştir.
Birinci yöntem:
Optimum eğim açısı, kış aylarında kurulum alanının enlemine 15 derece artırılmalı ve yaz aylarında kurulum alanının boyutundan 15 derece çıkarılmalıdır. Örneğin, 50 derece kuzey enleminde yaşıyorsanız, PV panellerinizin kışın eğim açısı 65 derece olmalıdır. Yaz aylarında ise 35 derecelik bir açı olacaktır.
Eğer ekvatora yakın bir yerde yaşıyorsanız, o zaman işlem çok basit hale gelir. Basitçe panelleri yere kare şeklinde yerleştirin ve optimum eğim açısını elde edin.

İkinci yöntem:
Bu yöntemin hesaplanması ilk yönteme göre biraz daha karmaşıktır, ancak daha doğrudur ve sonuçlar daha iyimserdir. Yerel boyutu 0,9 ile çarparak ve kış mevsiminde 29° ekleyerek sonucu hesaplamamız gerekir. Yine 50°N örneğini ele alırsak, optimum eğim açısı 50*0.9 + 29 = 74°'dir. Bu açı normal yönteme göre yaklaşık 10 derece daha diktir, ancak öğle güneşinden çok etkili bir şekilde faydalanır. Kışın günlerin kısa olduğu ve gün ortası güneşinin günün en güçlü güneşi olduğu iyi bilinmektedir.
Ayrıca, yaz aylarında yerel boyutu 0,9 ile çarparak ve sonucu elde etmek için 23,5°'yi çıkararak yerel boyutu hesaplamamız gerekir. Yukarıdaki örnekte, yazın optimum eğim açısı 21,5°'dir. Neden 23,5° çıkarılıyor? Çünkü Yengeç Dönencesi'nin boyutsal konumu 23°26''dadır ve burada yaklaşık 23,5 rakamı alınır.
İlkbahar ve sonbaharda en iyi eğim açısını elde etmek istiyorsanız, konumun boyutundan 2,5° çıkarın.

Buna ek olarak, kuzey yarımkürede yaşayanlar PV panellerini güneye, en iyisi güneydoğuya bakacak şekilde yerleştirmelidir. Buna karşılık, güney yarımkürede yaşayanlar PV panellerini kuzeye bakacak şekilde yerleştirmelidir. Uygunsa, belirli yerel güneş ışığı koşullarını dikkate almak için uygun ayarlamaları yapmalıyız.
Sektörde 15 yıllık deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak Maysun Solar, birçok küçük, orta ve büyük PV projesine imza atmış ve birçok mükemmel kurulumcu ile uzun vadeli ve istikrarlı ilişkiler kurmuştur. En son modül teklifleri veya PV ile ilgili sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.