Return to site

Tarım fotovoltaikleri nasıl kullanıyor?

March 3, 2023

Anahtar Kelimeler: Agrivoltaics , Agri-Photovoltaik, Agri-PV

Tarıma yönelik fotovoltaik sistemler, çeşitli avantajlar ve teşvikler sunan yeni enerji sınırıdır. Alaka düzeyleri ve sürdürülebilirlikleri göz önüne alındığında, tarımsal PV'ye nelerin dahil olduğunu bilmek faydalıdır. Tarımsal barakalarda fotovoltaik seçiminin çeşitli faydaları vardır. İlk olarak, CO2 emisyonlarını azaltacak ve kirliliği azaltarak ekolojik sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır. İkinci olarak, enerji maliyetlerini de düşürecek ve fazla enerji ulusal şebekeye satılabilecektir.

Fotovoltaikler çiftliklere nasıl kurulabilir?

Bir barakanın çatısına ek olarak, ahırların, ambarların, diğer binaların, arazilerin veya seraların çatılarına da kurulabilir. Seralar tarımsal fotovoltaik sektörünün bir parçasıdır ve çatıları opak veya şeffaf güneş panelleriyle değiştirilen fotovoltaik seralarla temsil edilir.
Bir çiftlik, baraka veya başka bir yapı üzerindeki fotovoltaik sistem, güneş ışınlarını yakalayıp elektriğe dönüştürerek yenilenebilir enerjiden tam olarak yararlanmanızı sağlar. Bu sayede çiftlik enerji ihtiyacını kesintisiz olarak karşılayabilir ve bu enerji ısıtma, iklimlendirme veya çeşitli üretim işlevleri için kullanılabilir.

Çiftliğim için ne kadar PV'ye ihtiyacım var?

Tarımsal PV sistemleri farklı boyutlarda ve güçlerde olabilir ve en uygun seçim, örneğin enerji gereksinimleri açısından şirketin kendisine bağlıdır.
Önerilen minimum güç 20kWp civarındadır ve bunun altında çiftliğin ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Bu seçenek, yıllık ortalama tüketimi 26.000 kWp olan çiftlikler için idealdir. Bu tip bir PV sistemi, panelleri monte etmek için yaklaşık 220 m2 yüzey gerektirir.
Şirket daha büyükse ve daha yüksek enerji talebine sahipse, referans ortalama güç 50 kWp'dir. 65.000 kWp'lik ortalama yıllık tüketim için bu doğru seçimdir. Bu tip bir şirket PV sistemi yaklaşık 550 m2'lik bir yüzey gerektirir.
Önerilen maksimum güç 100 kWp'ye karşılık gelir. Bunun ötesinde, 100 kWp'den daha yüksek bir güç aşırı olabilir. Yılda yaklaşık 130.000 kWp tüketen bir çiftlik için bu doğru seçimdir. Bu güce sahip bir PV sistemi için yaklaşık 550 m2'lik bir yüzey gereklidir.

Tarımsal PV ile ilgili politikalar

AB'de, CEP'in (Temiz Enerji Paketi) ve özellikle Yenilenebilir Enerji Direktifinin tam olarak uygulanmasına ek olarak, Avrupa'da tarımsal PV'nin gelişimini teşvik etmek için çeşitli politika girişimleri bulunmaktadır.
Ancak İtalya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde mevcut düzenlemeler, toprak sertleşmesi, peyzaj ve biyoçeşitliliğin bozulması gibi potansiyel çevresel sorunlara ek olarak, paydaşların PV kapasitesini en üst düzeye çıkarma ve ürünün ışık gereksinimlerine bakılmaksızın yüksek sübvansiyonlardan yararlanma talebini de içeren nedenlerle tarım alanlarında yere monte PV sistemlerinin kurulmasını yasaklamaktadır.
Fransız güneş enerjisi şirketi TSE, büyük tarım makinelerinin panellerin altından geçmesine olanak tanıyan bir tarımsal PV döner çatı geliştirdi. Sistem, yüksekliği 5,5 metreyi aşan iki yüzeyli güneş modüllerini barındırabilen döner bir çatıya sahip. Kanopi, 27 metreye 12 metre boyutlarında dört direkli bir yapı üzerine yerleştirilmiştir.
İtalya, PNRR adı verilen ilgili teşvike sahiptir, özellikle tüm ulusal bölge için 1,5 milyar Avro ve yararlanıcı başına maksimum uygun harcama 250.000,00 Avro'ya (KDV hariç) eşittir. Güneş panellerinin yalnızca tarım/hayvancılık/tarımsal-endüstriyel amaçlarla kullanılan binaların çatısına kurulmasına izin verilmekte, dolayısıyla zemine kurulmasına izin verilmemektedir.

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir fotovoltaik modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir. Büyük ölçekli PV sistemleri konusunda deneyim sahibiyiz ve proje örneklerimizi şu adreste görebilirsiniz

Ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak ürün teklifi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.