Return to site

Perovskite Güneş Panelleri ve Organik Güneş Pilleri ilk Kez Uzaya Giriyor

August 25, 2021

Alman araştırmacılar ilk kez bir roketle uzaya perovskitgüneş panelleri ve organik güneş pilleri gönderdi. Güneş pili, doğrudan güneşışığı ve dünya yüzeyinden yansıyan ışık yoluyla enerji üreterek, uzaydaki aşırıkoşulların testine dayandı. Bu araştırma, birkaç gün önce Joule'de yayınlandı vegelecekteki Dünya'ya yakın uygulamaların ve potansiyel derin uzay görevlerinintemelini attı. 

Uzay görevinin amaçlarından biri roket tarafından taşınanekipmanın ağırlığını en aza indirmektir. Uzay görevlerinde ve uydulardakullanılan mevcut inorganik silikon güneş panelleri çok verimli olmasına rağmençok ağır ve rijittir. Gelişen teknolojiler olarak, hibrit perovskit güneşpanelleri ve organik güneş pilleri, inanılmaz hafiflikleri ve esnekliklerinedeniyle gelecekteki uygulamalar için ideal adaylardır. 

 

Münih Teknik Üniversitesi'nden kıdemli yazar PeterMüller-Buschbaum, "Bu sektörde önemli olan verimlilik değil, her birağırlık birimi tarafından üretilen ve sözde güç faktörü tarafından üretilenelektrik enerjisidir." dedi. "Roketin uçuşu sırasında, bu yeni tipgüneş pilinin gücü 7~14mW/cm2'ye ulaşıyor." 

Makalenin ilk yazarı Münih Teknik Üniversitesi'nden LennartReb şunları söyledi: "1 kilogram güneş pili ultra ince folyolaraaktarılırsa, 200 metrekareden fazla bir alanı kaplayabilirler ve üretilenelektrik 300 standart 100 watt'lık ampul kullanımını karşılayabilir. Bu, mevcut teknolojinin 10katından fazla." 

Haziran 2019'da roket İsveç'in kuzeyinde fırlatıldı, uzayagirdi ve 240 kilometre yüksekliğe ulaştı. Yük üzerindeki perovskit güneşpanelleri ve organik güneş pilleri, fırlatma sırasındaki gürültü ve yükseksıcaklıktan güçlü ultraviyole ışınlarına ve uzaydaki ultra yüksek vakuma kadarroket uçuşunun aşırı koşullarına başarıyla dayandı. Reb, "Roket fırlatmabüyük bir adım ve rokete binmek gerçekten farklı bir dünyaya girmek gibi."dedi. 

 

Perovskit güneş panelleri ve organik güneş pilleri uzaydaverimli çalışmanın yanı sıra düşük ışık koşullarında da çalışabilir. Doğrudanışık olmadığında, geleneksel güneş pilleri genellikle çalışmayı durdurur ve güççıkışı sıfır olur. Ancak araştırma ekibi, güneş ışığına doğrudan maruz kalmadanbile, dünya yüzeyinden yansıyan zayıf dağınık ışığın, perovskit güneşpanellerinin ve organik güneş pillerinin enerji çıkışını artırabileceğinibuldu. 

Müller-Buschbaum, "Bu iyi bir ipucu ve bu teknolojininsözde derin uzay misyonları için kullanılabileceğini, yani onları standartgüneş pillerinin çalışamayacağı güneşten uzak bir yere göndermek içinkullanılabileceğini doğruluyor." Dedi. Bu teknolojinin geleceği gerçektenheyecan verici. Bu güneş pilleri gelecekte daha fazla uzay görevi içinkullanılabilir."