Return to site

Fotovoltaik elektrik santrali yoğun karla karşılaşıyor: yoğun kar tarafından ezilmemek için maksimum yük kapasitesini hesaplayın

January 14, 2022

Başlamadan önce bir habere bakalım:

 

Bu haber Çin'in İç Moğolistan bölgesinden geliyor.Yerel bir fotovoltaik elektrik santralindeki çok sayıda fotovoltaik modül dizisi şiddetli kar yağışı nedeniyle ezildi veya hasar gördü, bu da ağır kayıplara neden oldu.

 

İşte kardan sonraki manzaranın bazı fotoğrafları:

 

Canlı resimler:

Konuya aşina olan kişilere göre, fotovoltaik santral projesi 60 megavat kurulu güce sahip ve başlangıçta fotovoltaik modül dizilerinin yüzde 80 ila 90'ının çöktüğü veya hasar gördüğü tahmin ediliyor.

 

Avrupa ülkeleri kışın sık sık kar yağar ve sık sık yoğun kar uyarısı yapılır.Yurtlarında fotovoltaik santrali olan ortakların bir önceki haberin trajik durumunu yaşamamak için önceden önlem almaları gerekiyor.

 

Önlem almak için üç şeyi bilmeniz gerekir:

 

Bir: Fotovoltaik modüllerin yük kapasitesi:

 

İzin verilen maksimum yüzey basıncı Pascal, 6000 Pascal'dır. Bu, PV modüllerinin yüzeyinin metrekare başına maksimum 6.000 Newton yüke dayanabileceği anlamına gelir. Bir kilogram kar, 9.81 Newton'luk bir ağırlığa neden olur. Metrekare başına izin verilen maksimum kar yükünü kilogram olarak elde etmek için Paskal cinsinden maksimum basıncı 10'a bölün.

 

İki: Ne kadar kar var:

 

Kar zamanla ağırlığını değiştirir. Bu, bir yandan nemin emilmesi ve diğer yandan karın kendi ağırlığı ile sıkıştırılması yoluyla olur. Az önce düşen kuru kar, PV modülleri için bir tehdit oluşturmaz ve bir metre kar derinliği, metrekare başına yaklaşık 50 ila 60 kilogramlık bir yüke eşdeğerdir. Kar ıslanıp kalınlaştığında, işler çarpıcı biçimde değişir. Bu durumlarda, ağırlık yaklaşık on kat artabilir.

 

Üç: Kar kalınlığı ve yük arasındaki ilişki

 

1 metrekare * 10 cm = 25㎏

1 metrekare * 20 cm = 50㎏

1 metrekare * 30 cm = 75㎏

100 metrekare * 30 cm = 7,5 ton

 

Şu anda, çelik yapı fabrika çatısının tasarım yükü genellikle 30 ~ 50㎏ aralığındadır.

 

Üç bilgi noktasını öğrendikten sonra, fotovoltaik enerji santralinizin taşıyabileceği maksimum kar ağırlığını hesaplayabilirsiniz. Fotovoltaik santralin kar birikiminin maksimum taşıma ağırlığına ulaşması nasıl önlenir?

 

Dört: Erken aşamada kar nasıl önlenir

 

Kışın, PV modüllerinin toz ve kar biriktirmesi kolaydır ve PV modüllerinin toz ve kar nedeniyle güç kaybı %5'ten fazladır.PV modüllerinin temizlenmesi, sıcak nokta etkisini önleyebilir ve PV modüllerinin hizmet ömrünü uzatabilir.

 

Avrupa'da sıklıkla kar yağan bölgeler için, kar belirli bir dereceye kadar kayacağı ve karın birikme hızını azaltacağı için daha büyük bir eğim açısına sahip fotovoltaik modüllerin kurulması tavsiye edilir. Takarken, fotovoltaik modülün altı ile zemin arasında belirli bir mesafe bırakın; kar, daha sonra fotovoltaik modülün üzerinde birikmemesi için düşüp altta birikecektir.

 

Beş: Kar nasıl temizlenir

 

Kardan sonra PV modüllerin üzerinde yoğun kar varsa temizlenmesi gerekir.Karı aşağı itmek için yumuşak nesneler kullanabilir ve camı çizmemeye özen gösterebilirsiniz. Fotovoltaik modüllerin belirli bir yük taşıma kapasitesi vardır, ancak üzerine basılarak temizlenemezler, bu da fotovoltaik modüllerde çatlaklara veya hasarlara neden olur ve fotovoltaik modüllerin ömrünü etkiler. Fotovoltaik modüllerin donmasını önlemek için temizlemeden önce genellikle karın çok kalın olmasını beklememeniz önerilir.

 

Çoğu durumda, karın yansıması fotovoltaik enerji üretimine az miktarda katkıda bulunur. Kar, PV modüllerini örtmezse, yerdeki kar güneş ışığını geri göndermek için bir ayna görevi görecek ve böylece elektrik üretimi artacaktır. Ancak, kar örtüsü fotovoltaik modülleri tamamen kaplıyorsa ve güneş ışığının sadece küçük bir kısmı karın içinden geçerek fotovoltaik modülleri ışınlıyorsa, fotovoltaik enerji üretimini etkileyecektir.

 

Altı: Kar temizliği için önlemler

 

Güneş pili modüllerinin camının çizilmemesi ve ışık geçirgenliğinin azaltılması için mutlaka yumuşak malzeme kullanımına dikkat ediniz;

Güneş paneli yüzeyini sıcak suyla yıkamadığınızdan emin olun, çünkü soğuk ve ısı eşitsizliği güneş paneli yüzeyine ciddi şekilde zarar verir;

Temizlemek için PV modüllerin üzerine basmamaya dikkat edin.PV modüllerinin belirli yük taşıma gereksinimleri vardır, bu da PV modüllerinde çatlaklara veya hasarlara neden olabilir ve PV modüllerinin ömrünü etkileyebilir.

Fotovoltaik modüllerin donmaması için temizlemeden önce karın çok kalınlaşmasını beklememeye dikkat edin.

Kar temizleme temiz olmalı, kar şeritlerini hafife almayın. Güneş paneli üzerinde sadece küçük bir kar parçası kalmışsa temizlenmesi gerekir Bloke olan güneş paneli bir bütün olarak arızalanacak ve inverterin güç üretim verimliliği önemli ölçüde düşecektir.

 

Yedi: Kar temizlemenin yolu

 

1. Paspas kar temizleme

Karı aşağı itmek için yumuşak bir bez paspas kullanın. Bu kar temizleme yöntemi paradan ve zahmetten tasarruf sağlar.

Ancak dikkatli olun: camı çizmemek için keskin nesneler kullanmayın.

 

2. Bez veya plastik torba ile örtün

Küçük fotovoltaik elektrik santralleri de kar yağdığında bez veya plastik torbalarla kapatılabilir ve kar durduğunda üzeri açılabilir. 

 

3. Robotik kar temizleme

Büyük ölçekli fotovoltaik enerji santralleri, karı temizlemek için robotları kullanabilir. Hatırlatma: Fotovoltaik santraller için karı temizlerken, özellikle çatıda dururken güvenliğe dikkat edin.