Return to site

Güneş Pilleri ve Güneş Modüllerinin üretim Süreci

September 15, 2021

Güneş modülleritemel olarak dokuz ana bileşen içerir: güneş pilleri, ara bağlantı çubukları,baralar, temperli cam, EVA, arka paneller, alüminyum alaşımlar, silika jellerve bağlantı kutuları. 

Yarım hücreligüneş modüllerinin üretim süreci nedir? 

Yarım hücreteknolojisinin yaygınlaşması ve uygulanmasıyla birlikte, tam hücrelimodüllerden ayrılan yarım hücreli modüllerin üretim sürecindeki anahtarbağlantılar nelerdir? Yarım hücre modülleri arasındaki boşluk artar ve arkaplakadaki camın pile yansıttığı ışık biraz artar; hücre akımı ne kadar yüksek olursa, yarım hücre teknolojisini kullanma değeri o kadar yüksek olur. Bileşenlerin üretim süreci genel olarak şu aşamalardan geçmelidir: seri kaynaklama-istifleme-laminasyon-çerçeveleme-bağlantı kutusu-kürleme-test 7 işlem bağlantısı ve son olarak paketleme ve pazara girme. 

Modülüntamamından farklı olarak, modül tarafında yarım hücre pil kesim işlemigerçekleştirilmekte, yeni bir dilimleme bağlantısı eklenmekte, lazerdilimleyici konfigüre edilmekte ve daha sonra dizi kaynak ve istiflemeişlemleri ayarlanmakta; pil tarafında ise, yarım hücre teknolojisinin yalnızca pil düzenini ayarlaması gerekir. 

Güneş pillerininüretim süreci nedir 

Dilimleme,temizleme, süet hazırlama, periferik dağlama, arka PN+ birleşimininçıkarılması, üst ve alt elektrotların hazırlanması, yansıma önleyici filmhazırlanması, sinterleme, test ve sınıflandırma vb. 10 adım. 

Güneş pillerininözel üretim süreci açıklaması 

1. Dilimleme:Çok hatlı kesim kullanılarak, silikon çubuk kare silikon gofretler halindekesilir. 

2. Temizleme:Temizlemek için geleneksel silikon gofret temizleme yöntemlerini kullanın veardından silikon gofret yüzeyindeki kesme hasarı tabakasından 30-50um'yiçıkarmak için asit (veya alkali) solüsyonu kullanın. 

3. Süetinhazırlanması: silikon gofretin yüzeyinde süet hazırlamak için silikon gofretialkali bir solüsyonla anizotropik olarak aşındırın. 

4. Fosfor difüzyonu:Kaplama kaynağı (veya sıvı kaynak veya katı fosfor nitrür levha kaynağı), birPN+ bağlantısı oluşturmak için difüzyon için kullanılır.Birleşim derinliğigenellikle 0.3-0.5um'dir. 

5. Periferikdağlama: Difüzyon sırasında silikon levhanın çevresel yüzeyinde oluşan difüzyontabakası, pilin üst ve alt elektrotlarını kısa devre yapacaktır.Çevreseldifüzyon tabakasını çıkarmak için maskeli ıslak dağlama veya plazma kurudağlama kullanın. 

6. Arka PN+bağlantısını çıkarın. Arka taraftaki PN+ bağlantısını çıkarmak için yaygınolarak kullanılan ıslak aşındırma veya taşlama yöntemi. 

7. Üst ve altelektrotların yapılması: vakumlu buharlaştırma, akımsız nikel kaplama veyaalüminyum pasta baskı ve sinterleme işlemleri. Önce alt elektrotu, ardından üstelektrotu yapın. Alüminyum pasta baskı yaygın olarak kullanılan bir prosesyöntemidir. 

8. Yansımaönleyici filmin imalatı: Gelen yansıma kaybını azaltmak için, silikon levhanınyüzeyinde bir yansıma önleyici film tabakası kaplanmalıdır. Yansıma önleyicifilmi yapmak için kullanılan malzemeler arasında MgF2, SiO2, Al2O3, SiO, Si3N4,TiO2, Ta2O5, vb. bulunur. İşlem yöntemi, vakumlu kaplama yöntemi, iyon kaplama yöntemi, püskürtme yöntemi, baskı yöntemi, PECVD yöntemi veya püskürtme yöntemi vb. olabilir. 

9. Sinterleme:pil çipinin bir nikel veya bakır taban plakası üzerinde sinterlenmesi. 

10. Testsınıflandırması: Belirtilen parametre spesifikasyonuna göre testsınıflandırması.   

Güneş panelitest yöntemi 

1. Güneşmodüllerinin çıkış gücü güneş ışınımı ve güneş pili sıcaklığı gibi faktörlerebağlı olduğundan, güneş modüllerinin ölçümü aşağıdaki gibi tanımlanan standartkoşullar (STC) altında gerçekleştirilir: 

Hava kalitesiAM1.5, ışık yoğunluğu 1000W/m2 ve sıcaklık 25°C'dir. 

2. Açık devrevoltajı: 500W halojen tungsten lamba, 0-250V AC transformatör kullanın, ışıkyoğunluğunu 3,8-40 milyon LUX'a ayarlayın, lamba ile test platformu arasındakimesafe yaklaşık 15-20CM'dir ve doğrudan test değer açık devre voltajıdır; 

3. Bu koşulaltında, güneş pili modülünün maksimum güç çıkışı tepe güç olarakadlandırılır.Birçok durumda, modülün tepe gücü genellikle bir güneş simülatörüile ölçülür. 

Güneş pilimodüllerinin çıkış performansını etkileyen başlıca faktörler şunlardır: 

1. Yükempedansı, 2. Güneş ışığı yoğunluğu 4. Sıcaklık, 5. Gölge   

Güneş pilimodüllerinin günlük muayenesi ve bakımı 

1. Pil kartınınhasarlı olup olmadığını kontrol edin, zamanında öğrenin ve zamanındadeğiştirin. 

2. Pil kartıbağlantı kablosu ile topraklama kablosunun iyi temas halinde olup olmadığını vedüşüp düşmediğini kontrol edin. 

3. Birleştiricikutusunun birleşim yerinde ısı olup olmadığını kontrol edin. 

4. Pil kartıbraketinin gevşek veya kırık olup olmadığını kontrol edin. 

5. Akü panosununetrafındaki akü panosunu kaplayan yabani otları kontrol edin ve temizleyin. 

6. Pil kartınınyüzeyinde herhangi bir kaplama olup olmadığını kontrol edin. 

7. Pil panelininyüzeyindeki kuş pisliklerini kontrol edin ve gerekirse temizleyin. 

8. Aküpanellerinin temizliğini değerlendirin. 

9. Rüzgarlıhavalarda akü panelleri ve braketlerinde anahtar kontrolleri yapılmalıdır. 

10. Yoğun karda,akü panellerinin yüzeyinde donma ve donmayı önlemek için akü panellerizamanında temizlenmelidir. 

11. Şiddetliyağmurda, tüm su geçirmez contaların iyi durumda olup olmadığını ve susızıntısı olup olmadığını kontrol edin. 

12. Aküpanellerine zarar verecek şekilde hayvanların elektrik santraline giripgirmediğini kontrol edin. 

13. Doluhavalarda akü panelinin yüzeyinde anahtar kontroller yapılmalıdır. 

14. Pil kartınınsıcaklığını tespit edin ve analiz için ortam sıcaklığı ile karşılaştırın. 

15. Kontroledilen sorunlar zamanında ele alınmalı, analiz edilmeli ve özetlenmelidir. 

16. Gelecektekianalizleri kolaylaştırmak için her muayenenin ayrıntılı bir kaydını yapın. 

17. Analiz,özet, kayıt ve dosya yapın.