Return to site

PV hücrelerinde yeni trend: dikdörtgen yonga plakaları (182R & 210R)

March 24, 2023

125 mm'den 166 mm'ye ve 182 mm'den 210 mm'ye kadar, "dikdörtgen" artık geleneksel yonga plakası şeklinden kurtulmak için PV endüstrisinin maliyetleri düşürmesi ve verimliliği artırması için önemli bir yol haline gelmiştir. Geleneksel kare gofretlerle karşılaştırıldığında, dikdörtgen gofretler gofret ucundaki silikon malzemeyi daha iyi kullanmakta ve bu da maliyetleri düşürmeye yardımcı olmaktadır. Modül tarafında ve sonunda, daha yüksek güç sağlayabilir ve böylece müşteri değerini artırabilir.

Boyut çeşitlendirmesi

Dikdörtgen yenilikler için şu anda mevcut olan boyutların çeşitliliği sektörü şaşırttı. Trina Solar Nisan 2022'de yeni gofret ürünü "210R "yi piyasaya sürdüğünde, dikdörtgen gofretler ilk kez kamuoyuna tanıtıldı ve silikon gofretlerin kare olması gerektiğine dair onlarca yıllık klişe tamamen yıkıldı. O zamandan beri, "182R" de dahil olmak üzere dikdörtgen hücre modüllerinin piyasaya sürülmesi, dikdörtgen silikon hücreleri endüstrinin odak noktası haline getirdi.

182R açısından, mevcut 182R boyutu 183.75*182mm, 185*182mm, 186*182mm ve benzeridir. Verimlilik ve güç iyileştirmesi uğruna, hücre boyutu özellikleri her yönden hızla artmıştır. Örneğin, Longi dikdörtgen gofretleri için 183.75*182mm boyutunu kullanırken, JinkoSolar 186.8*182mm, JA ise 185*182mm boyutunu kullanmaktadır.

Kayda değer değer

Kısa vadede dikdörtgen silikon gofretlerin hızla popüler olmasının nedenleri basittir: birincisi, teknoloji gelişmiştir ve ikincisi, artan modül gücünden kaynaklanan sistem değeri ve önemli tedarik zinciri değeri.
Monokristal gofretlerin monokristal silikon çubuklardan işlendiği iyi bilinmektedir ve gofret üretim teknikleri geliştikçe, çubuğun merkezine ek olarak kenar malzemesi de gofret üretimi için kademeli olarak kullanılabilir hale gelmiştir. Dikdörtgen silikon gofretlerin üretimi de silikon malzemenin tam olarak kullanılmasına yardımcı olur ve maliyetleri düşürebilir. Öte yandan, PV endüstrisinin amacı her zaman birim başına elektrik maliyetini düşürmek olmuştur. Şu anda, PV modül üreticilerinin ürünlerinin dönüşüm verimliliği çok farklı değildir, bu nedenle maliyeti düşürmek ve verimliliği artırmak ve ürün farklılaşmasını vurgulamak için gücü artırmak en uygun seçim haline gelmektedir.

Bu bağlamda, modül üreticileri tarafından dikdörtgen silikon gofretlerin kullanılması, ürünlerinin gücünü önemli ölçüde artırabilir ve daha yüksek müşteri değeri yaratılmasına yardımcı olabilir. Geçen yıl Trina Solar, 210R'ye dayalı modül gücünde 30W'lık bir artış olduğunu duyurdu; kutulu watt'ta %5,3'lük bir artış ve toplam kWh maliyetlerinde %1,86'lık bir tasarruf ile nakliye maliyeti önemli ölçüde azaldı. Dolayısıyla müşteri değeri açıktır.
Dolayısıyla, 210R tabanlı modül boyutu, endüstri zincirinde yukarı ve aşağı yönde değeri en üst düzeye çıkarmak için bu aşamada kafa karıştırıcı dikdörtgen silikon gofretler için olası bir çıkış sağlıyor gibi görünüyor. Aynı zamanda, bu ikisinin yakınsaması endüstri uyumu, sinerji ve ekolojik yapı üzerinde de önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Endüstri zincirinde çalkantı

Endüstri zincirinde dikdörtgen yonga plakası boyutları ile modül boyutlarının uyumlaştırılması konusunda giderek artan bir fikir birliği var. Bununla birlikte, dikdörtgen yonga plakası boyutlarının çeşitliliği de endüstri zincirinde karışıklığa neden olmaktadır.
Yukarı yönlü yonga plakası üreticileri için en acil maliyet, teknik olmayan maliyetlerde önemli bir artıştır. Tedarik zincirleri ve envanter yönetimi, kapasite planlaması ve ekipman otomasyon oranları dikdörtgen yonga plakası boyutlarındaki çeşitlilikten etkilenmekte, bu da üretim verimliliğini azaltmakta ve dikdörtgen teknolojisi için bir ölçek büyütme etkisinin oluşmasını engellemektedir. Bu maliyet aynı zamanda arka tabaka, cam ve alüminyum profil gibi yardımcı malzemeler segmentindeki şirketleri de kapsamaktadır.

Sonraki terminaller için, dikdörtgen gofret boyutları değiştikçe modül boyutları büyük ölçüde değişebilir ve bu da kurulum için önemli sonuçlar doğurabilir. Bu konuda üst düzey bir profesyonel şunları söyledi: "Dikdörtgen silikon gofret boyutlarının tek tip olmaması endüstri zincirine büyük bir yük getirmekte ve PV endüstrisinde birbirini izleyen yeniliklerin asıl amacını, yani endüstri zinciri desteğini optimize etme, bir ekoloji oluşturma, elektrik maliyetini düşürme ve uygulama ucunda maksimum değeri teşvik etme amacını boşa çıkarmaktadır."

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi, ayrıca 182 * 210mm dikdörtgen hücreli bir modül ürünü piyasaya sürdü, ilgilenen taraflar ürün detayları için aşağıdaki butona tıklayabilir veya WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilirler.