Return to site

PV LCOE: Nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar?

December 6, 2022

Güneş enerjisi ile ilgili bilgilere baktığımızda sık sık "düşük LCOE" terimini görüyoruz. İster sektör haberleri ister ürün reklamları olsun, "daha düşük LCOE" kaçınılması mümkün olmayan bir konu gibi görünüyor. Peki, LCOE tam olarak nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? Bu makaleyi okuduğunuzda daha kapsamlı bir anlayışa sahip olacaksınız.

LCOE nedir?

LCOE, "Seviyelendirilmiş Enerji Maliyeti" anlamına gelir, yani seviyelendirilmiş enerji (üretim) maliyeti. İlk olarak 1995 yılında Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından tanıtılmıştır. LCOE genellikle €/kWh (kilovat saat başına avro) cinsinden ifade edilir ve proje için her bir kilovat saat elektrik üretmenin ne kadara mal olduğunu gösterir.
LCOE, üretilebilecek herhangi bir elektrik türünün kWh başına maliyetini hesaplamak için kullanılabilecek nicel bir ekonomik göstergedir. Son yıllarda, yeni enerji kaynaklarının geliştirilmesi nedeniyle, LCOE genellikle yenilenebilir enerji üretiminin geleneksel üretim yöntemlerine göre birleşik ekonomik faydalarını karşılaştırmak ve değerlendirmek için kullanılmaktadır. Elektrik üretim maliyetinin hesaplanma şekli bir enerji kaynağından diğerine değişebilir ve bu makalede tartışılan LCOE yalnızca fotovoltaik üretim içindir.

FV LCOE nasıl hesaplanır?

Basit LCOE hesaplama formülü şöyledir:

Bu formül basit görünebilir, ancak nispeten doğru bir değere ulaşmak oldukça karmaşıktır. Elektrik üretim maliyetini etkileyen çeşitli faktörlerin değerlendirilmesi ve ağırlıklandırılmasının yanı sıra gelecekteki elektrik üretimine ilişkin bir tahmin de söz konusudur ve bunların hiçbiri kolay değildir. Bu nedenle hesaplama için nispeten karmaşık bir formüle ihtiyacımız var:

Bir projeyle ilgili toplam maliyetler genellikle aşağıdaki üç faktörü içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir ve münferit projeler için finansman maliyetleri gibi başka maliyetler de olabilir
(I) FV sistem yatırımının ilk maliyeti: Bu, FV sistem elektrik üretmeye başlamadan önce FV modüller, montaj, invertörler, kablolar, inşaat ücretleri, şebeke bağlantı ücretleri vb. için tüm maliyetleri içerir.

(M) Bakım ve işletme giderleri: modül temizliği, yedek parça değişimi, invertör eskime ve yükseltme gibi değişken giderler dahil.
(F) Destekleyici enerji depolamanın yatırım maliyeti: PV enerji üretimi istikrarsızdır ve aktarımı yapmak için destekleyici enerji depolama bataryaları gerektirir. Giderek daha fazla ülke enerji depolama paketlerini yeni enerji projelerinin geliştirilmesi için gerekli bir koşul olarak kabul etmektedir. Bu göz ardı edilemeyecek bir yatırım maliyetidir.

Proje ömrü boyunca tüm enerji üretiminin toplamı (E) = kurulu kapasite x eşdeğer kullanım saatleri x sistem verimliliği x (1 - kümülatif bozunma oranı), burada eşdeğer kullanım saatleri yerel ortalama yıllık güneş ışığı saatlerine göre tahmin edilebilir ve sistem verimliliği genellikle kabul edilen pazarın %80'i olarak hesaplanır. 

Dikkate alınması gereken iki önemli faktör daha vardır: (r) sistem zayıflama oranı ve (t) sistem ömrü.

PV modüllerinin bozulması, sistem güç üretiminde azalmaya yol açabilir. Bugün piyasadaki ana akım modül üreticileri, 10 yıl içinde %10'dan fazla ve 25 yıl içinde %20'den fazla olmayan bir çürüme taahhüdüne sahiptir. Maysun Solar'da olduğu gibi bazı ürünler 25 yıl boyunca %85,5'e varan güç garantisine sahip olsa da, muhafazakar bir ölçüm olarak genellikle (t) değerini 25 yıl ve (r) değerini %0,8 olarak belirliyoruz.

Şu anda çoğu Avrupa ülkesinde PV ve enerji depolama projelerine ilişkin vergi teşvikleri veya sübvansiyonlar bulunmaktadır. İlgili 'bonusu' almak ve kendi LCOE'nizi hesaplamak için yerel elektrik ve vergi yetkililerinize danışabilirsiniz.

LCOE'nin rolü nedir?

Temiz enerji maliyetlendirmesinde temel bir kavram olan LCOE, farklı enerji kaynakları ve ürünleri için çeşitli teknoloji seçeneklerinin ekonomisinin gerçek bir resmini sunar. Farklı üretim teknolojilerinin ilk yatırım ve üretim kapasitelerindeki farklılıkları ve bir dereceye kadar çeşitli mali ve vergisel farklılıkların etkisini rasyonelleştirmektedir. Sonuç olarak, LCOE genellikle yenilenebilir enerji üretiminin (fotovoltaik, rüzgar, biyoenerji, jeotermal, vb.) genel ekonomik verimliliğini geleneksel üretim yöntemleriyle (kömür yakıtlı, doğal gaz yakıtlı, büyük hidroelektrik santralleri, vb.) karşılaştırmak ve değerlendirmek için kullanılır ve büyük pratik öneme sahiptir.

Özellikle PV LCOE için, iki farklı PV sisteminin elektrik maliyetini yan yana karşılaştırmanıza olanak tanır, böylece hangisinin elektrik faturanızda size daha fazla para kazandırdığını görmenizi sağlar. Örneğin, bir sistemin LCOE'si 0,037€/kWh iken başka bir sistemin LCOE'si 0,045€/kWh olabilir.

Ayrıca, bir PV sistemi tarafından üretilen elektriğin maliyetini doğal gaz/kömür gibi geleneksel enerji kaynakları tarafından üretilen elektriğin maliyeti ile karşılaştırmak için de kullanabilirsiniz. Avrupa'da CO2 fiyatındaki artışla birlikte, yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de PV'nin LCOE'si, geleneksel enerji kaynaklarının LCOE'sinden çok daha düşük hale geldi ve bu da onu en ucuz elektrik kaynağı haline getirdi.

Fotovoltaik LCOE nasıl azaltılır

LCOE'yi düşürmek, her PV uygulayıcısının ebedi temasıdır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, PV modüllerinin güç üretim verimliliği de yıldan yıla artmaktadır ve mikro invertörlerin ve izlenebilir braketlerin ortaya çıkması, PV sistemlerinin genel verimliliğini daha da artırmıştır. Ortalama bir ev tipi PV tüketicisi için, uygun maliyetli PV modül ürünleri, invertörler ve enerji depolama pilleri seçmek, göz önünde bulundurmanız gereken bir şeydir.

Maysun Solar her zaman uygun maliyetli modüller tasarlamış ve üretmiştir. Düşük zayıflama, yüksek kullanım ömrü ve yüksek verimlilik ürünlerimizin ayırt edici özellikleridir, bu nedenle ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçin.