Return to site

Rekor kıran rüzgar ve güneş enerjisi 2022'de ilk kez AB'de bir numara olacak!

February 8, 2023

Birleşik Krallık iklim düşünce kuruluşu Ember tarafından yayınlanan istatistiksel bir rapor, rüzgar ve güneş enerjisinin 2022 yılında AB ülkelerindeki toplam elektrik üretiminin %22,3'ünü oluşturacağını ve ilk kez nükleer (%21,9) ve doğal gazı (%19,9) geride bırakarak AB'deki en büyük elektrik kaynağı haline geleceğini gösteriyor.

Rekor kırıyor.

"Avrupa en kötü enerji krizini atlattı" diyen Ember Veri Analizi Başkanı Dave Jones sözlerini şöyle sürdürdü: "2022 şoku kömür enerjisinde sadece küçük bir artışa yol açtı, ancak yenilenebilir enerjiler için büyük bir destek dalgasını tetikledi. Kömür enerjisinin yeniden canlanmasına ilişkin korkular sona erdi". AB'de yenilenebilir enerjideki büyüme büyük ölçüde güneş enerjisinden kaynaklanmaktadır; fotovoltaik üretim geçen yıl bir önceki yıla göre %24 artarak 39 TWh'ye ulaşmıştır. Ember, güneş enerjisindeki büyümenin AB'ye gaz maliyetlerinde en az 10 milyar Avro tasarruf sağladığını hesaplamaktadır.

Bu rekorun elde edilmesinin başlıca nedeni
Nadir görülen bir kuraklık nedeniyle hidroelektrikte düşüş, nükleer enerjide yaygın kesintiler ve gaz maliyetini önemli ölçüde artıran Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizi.

Yukarıda belirtilen bu olaylar birlikte, 2022'nin son çeyreğinde elektrik talebindeki düşüşe (elektrik tüketiminde tasarruf) ek olarak, 2022'de Avrupa'nın toplam elektrik talebinin %7'sine eşdeğer bir üretim boşluğu yaratmakta ve bunun yaklaşık %83'ü rüzgar ve güneş enerjisi tarafından doldurulmaktadır.
2022'de yaklaşık 20 AB ülkesi PV üretimi için yeni rekorlar kırdı! Hollanda, PV'nin %14'lük katkısı ve ülke tarihinde ilk kez PV'nin kömürü geçmesiyle ilk sırada yer alırken, onu İspanya ve Almanya takip ediyor.

2023'e doğru ileriye bakmak

AB son yıllarda yenilenebilir enerjiye büyük bir destek vererek rüzgar ve güneş enerjisi projelerine büyük yatırımlar yaptı. Bu yatırım şimdiden meyvelerini vermeye başladı; 2021 yılında AB'nin 27 üye ülkesinde 25,9 milyon kW yeni PV kapasitesi kurularak 2020 yılına göre %34'lük bir artış sağlandı ve AB'nin son 10 yıldaki yeni PV kurulumları rekoru kırıldı.
Yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgar ve güneş enerjisi sadece çevre için değil, aynı zamanda ekonomik olarak da faydalıdır. Teknolojik ilerlemeler ve ölçek ekonomileri gerçekleştikçe, rüzgar ve güneş enerjisinin maliyeti düşmeye devam ediyor, bu da yenilenebilir enerjiye geçişin hem tüketiciler hem de işletmeler için giderek daha uygun hale geldiği anlamına geliyor.Maysun Solar, herkes için bir PV Panel Satın Alma Rehberi hazırladı.

Ekonomik faydalara ek olarak, yenilenebilir enerji kullanımının artması AB'nin ithal enerjiye olan bağımlılığını azaltmaya, enerji güvenliğini iyileştirmeye ve bölgenin enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara maruz kalmasını azaltmaya yardımcı olmaktadır. AB'nin rüzgar ve güneş enerjisine rekor düzeyde geçiş yapması, diğer ülkelerin takip etmesi için güçlü bir örnek teşkil etmektedir.
Rüzgar ve güneş enerjisinin 2022 yılına kadar AB'nin ana elektrik kaynağı haline gelmesi, yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir dönüm noktası ve daha temiz, daha yeşil enerjiye yönelik artan eğilimin bir işaretidir.

Maysun Solar, 14 yıllık uzmanlığa sahip bir fotovoltaik modül üreticisi olarak, enerji dönüşümüne yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışmaya hazırdır. Yeşil enerjiye açılan kapıyı aralamak için bizimle iletişime geçin.