Return to site

Sürdürülebilirlik iş başında: Güneş PV'si çevreyi nasıl iyileştirebilir?

February 27, 2023

Güneş enerjisi temiz, sürdürülebilir ve uygun maliyetlidir ve güneş ve fotovoltaik teknolojilerin benimsenmesi son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu makalede, karbon ayak izi ve geri dönüşüm potansiyeli de dahil olmak üzere, güneş enerjisi ve fotovoltaik teknolojilerin iklim değişikliği ve hava kirliliği gibi çevresel zorlukların üstesinden gelmeye nasıl yardımcı olabileceğine bakıyoruz.

Hava kirliliğinin azaltılması

Hava kirliliği, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan bir diğer önemli çevresel sorundur. Fosil yakıtların ulaşımda, enerji üretiminde ve ısınmada kullanılması günümüz için elzemdir, ancak bu durum partikül madde, nitrojen oksitler ve sülfür dioksit gibi hava kirleticilerin seviyelerinin artmasına yol açabilir. Bu kirleticiler, solunum ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir.

Öte yandan fotovoltaikler, temiz ve sürdürülebilir güneş enerjisi kullanarak fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltabilir ve bu da zamanla hava kirliliğini azaltacaktır. Güneş enerjisi sistemleri tarafından üretilen elektrik, elektrik üretmek, ısıtma ve soğutma için kullanılabilir ve kurulu güç miktarına bağlı olarak ortalama bir evin tüm elektrik ihtiyacının yanı sıra bir fabrikanın elektrik ihtiyacını da karşılayabilir. Maysun tarafından derlenen '6KW'lık bir ev PV kurulumunun maliyetleri ve faydaları'nı okuyabilirsiniz 

İklim değişikliğinin iyileştirilmesi

İklim değişikliği, günümüzde dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli çevresel sorunlardan biri olup, ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi bir dizi etkiye yol açabilir ve bu da gıda üretiminin azalmasına ve sağlık tehlikelerine neden olabilir. Başta karbondioksit (CO2) olmak üzere sera gazlarının atmosferde birikmesinden kaynaklanmaktadır. Fosil yakıtların aksine, güneş ve fotovoltaik sistemler elektrik üretirken herhangi bir zararlı kirletici yaymaz ve CO2 emisyonlarını azaltmak için temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir güneş enerjisi kullanır.

Karbon Ayak İzi

Karbon Ayak İzi, bir kişinin veya grubun "karbon tüketiminin", yani üretim, kullanım ve bertaraf sırasında yayılan toplam sera gazı miktarının bir temsilidir. Ne kadar çok "karbon" kullanılırsa, o kadar çok "karbondioksit" üretilir ve o kadar çok "karbon ayak izi" yaratılır. "Karbon ayak izi" ne kadar büyükse, "karbon ayak izi" o kadar küçüktür. Fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında, güneş enerjisi nispeten düşük bir karbon ayak izine sahiptir. Güneş panellerinin ve PV sisteminin diğer bileşenlerinin üretimi enerji gerektirir, ancak bu, PV'nin yaşam döngüsü boyunca emisyonlardaki azalma ile dengelenir.

Solar PV'nin karbon ayak izi, üretimde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak daha da azaltılabilir.

Geri dönüşüm potansiyeli

Fotovoltaik sistemler, tipik olarak 20-30 yıl gibi uzun bir hizmet ömrüne sahiptir. Ancak, kullanım ömürlerinin sonunda bu sistemlerin bertaraf edilmesi gerekir ki bu da atık yönetimi için potansiyel bir zorluk teşkil eder. Neyse ki, güneş panellerinin ve diğer bileşenlerin geri dönüşümü atıkları azaltabilir ve doğal kaynakları koruyabilir. PV modül geri dönüşümü, PV paneller de dahil olmak üzere elektrikli ve elektronik ekipmanlardan kaynaklanan atıkların toplanmasını ve geri dönüştürülmesini içeren AB'nin Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (WEEE) Direktifi kapsamında zorunludur. Amaç, atıkları azaltmak ve PV teknolojisinin sürdürülebilirliğini iyileştirmek için PV modülleri için kapalı döngü geri dönüşüm sistemleri geliştirmektir.

PV sistemleri silikon, alüminyum ve bakır gibi değerli malzemeleri geri kazanabilir ve bunlar yeni güneş panelleri üretmek için yeniden kullanılabilir. 

Özetle, PV kurulumunun çevre için pek çok faydası vardır ve AB'nin 2030 iklim hedefleri doğrultusunda herkes karbon emisyonlarını azaltmak ve yeşillenme hedefine doğru ilerlemek için çok çalışmaktadır. Maysun solar felsefesinde de belirtildiği gibi, misyonumuz Enerjiyi Sürdürülebilir Kılmak, Hayatı Daha İyi Hale Getirmektir.  

Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.