Return to site

Yeni Avrupa Parlamentosu kuralları: 2028 yılına kadar tüm yeni binaların çatıları güneş enerjili olmalı!

March 29, 2023

Geçtiğimiz Salı günü Avrupa Parlamentosu üyeleri, yenileme oranlarını arttırmayı ve enerji tüketimi ile sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir tedbir taslağını kabul etmek üzere 78 çekimser oyla 343'e karşı 216 oy kullandı. Parlamento üyeleri şimdi Konsey ile görüşerek tasarının nihai şekli üzerinde mutabakata varacak.
Önerilen revize edilmiş Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBDII: Energy Performance of Buildings Directive), tüm yeni binaların 2028 yılına kadar güneş enerjili çatı sistemleri kullanmasını ve yenilenen evsel binaların 2032 yılına kadar güneş enerjili çatı sistemleri kullanmasını gerektiriyor. Maysun'un "PV satın alma rehberi "ni okuyabilirsiniz

Yasanın Arka Planı

Daha önce, 15 Aralık 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu, "Fit for 55" olarak adlandırılan paketin bir parçası olarak bina sektöründe karbonsuzlaştırmanın temel yönlerini düzenleyen bir yasa teklifini kabul etmişti. Yeni Avrupa İklim Kanunu (Temmuz 2021), 2030 ve 2050 hedeflerini bağlayıcı Avrupa hukukuna dahil etmektedir.
2022 yılında Komisyon, tüm yeni kamu, ticari ve konut binalarının aşamalı bir şekilde fotovoltaik sistemler kurmasını gerektiren Güneş Enerjili Çatılar Girişimini başlatmıştır.
Şimdiye kadar, bina güçlendirme ve tasarımında PV ve enerji depolama uygulamalarını yaygınlaştırmayı ve mevcut binaların karbonsuzlaştırılmasını hızlandırmayı amaçlayan revize edilmiş bir Binalarda Enerji Performansı Direktifi EPBDII kabul edildi ve Direktifin güncellenmiş versiyonu, kapsamını sadece enerji performanslarını iyileştirmekle kalmayıp binalardan kaynaklanan emisyonları azaltmayı da içerecek şekilde genişletti.

Direktif'in planları ve etkisi

Direktif, 2030 yılına kadar AB bina sektöründe sera gazı (GHG) emisyonlarını ve enerji tüketimini azaltmayı ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmayı hedeflemektedir. Ayrıca verimsiz binalarda enerji iyileştirme oranının artırılmasına ve enerji performansına ilişkin bilgi paylaşımının geliştirilmesine odaklanmaktadır.

  • Yeni binalar 2028'den itibaren sıfır emisyonlu olacak
  • Enerji maliyetlerini azaltmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacak önlemler
  • Hassas durumdaki haneler için destek tedbirleri
  • Binalar sera gazı emisyonlarının %36'sını oluşturuyor

Direktif, 2030 yılına kadar evsel konut binalarının en az E sınıfı, 2033 yılına kadar ise D sınıfı enerji performansına ulaşması gerektiğini belirtmektedir. Sınıflar A'dan G'ye kadar değişmekte olup, G Üye Devletlerdeki binaların en kötü performans gösteren %15'ine karşılık gelmektedir. Ev dışı ve kamu binalarının sırasıyla 2027 ve 2030'a kadar aynı derecelendirmeye ulaşması zorunlu olacaktır. Aynı zamanda Direktif, ulusal yenileme planlarının hibe ve finansmana erişimi kolaylaştırmak için destek programları içermesini, özellikle en kötü performans gösteren binalar için derinlemesine yenileme için önemli bir prim sağlanmasını ve hassas hanelere hedefli hibe ve sübvansiyonlar sağlanmasını tavsiye etmektedir.

Son tarih, kamu kurumları tarafından işgal edilen, işletilen veya sahip olunan yeni binalar için 2026 ve büyük çaplı tadilattan geçen ev binaları için 2032'dir. Anıtlar yeni kuralların dışında tutulmakta ve AB ülkelerinin istisnai mimari veya tarihi değerleri nedeniyle korunan binaları, teknik binaları, geçici kullanımdaki binaları, kiliseleri ve ibadet yerlerini kapsam dışı bırakmasına izin verilmektedir.
Binaların satıldıklarında, kiralandıklarında, yeni anlaşmalar kapsamında sözleşmeye bağlandıklarında veya büyük tadilatlardan geçtiklerinde yalıtım çalışmaları, ısıtma sistemi iyileştirmeleri ve diğer önlemler yoluyla enerji verimliliklerini artırmaları gerekecektir.

Ne yapmalıyız

Enerji krizinin arka planında, Avrupa 2030 ve 2050 için dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. Konvansiyonel enerji fiyatlarının hızla yükselmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjide daha büyük bir paya sahip olmasıyla birlikte, düşük maliyetli, yüksek verimli çatı üstü PV uygun maliyetli bir seçimdir. Dağıtılmış PV'nin gelişimini teşvik etmek için çeşitli yerlerde devlet sübvansiyonları, vergi indirimleri ve ücret indirimleri ve hızlandırılmış şebeke bağlantı onayları gibi politika önlemleri uygulamaya konulmuştur. Bizim için güneş PV panellerini mümkün olduğunca erken kurmak şüphesiz en iyi seçenektir. Maysun'un "PV kurulumu için geri ödeme süresi" yazısını okuyun

Maysun Solar, 15 yıllık uzmanlığa sahip bir PV modül üreticisi olarak size kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.